04 Şubat 2025 - 12:11 | Son Güncelleme:
Komşu panikte! Uçaklar ve gemiler doldu taştı: Gece boyu 36 sarsıntı
1

Depremlerin ardından en az 5 bin kişinin ayrıldığı Santorini Adası'nda gece boyu en az 36 sarsıntı daha yaşandı. Yunan medyasına konuşan uzmanlar sismik hareketliliğin azalmadığını aksine yoğunlaştığını vurgularken Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos gerekli görüldüğünde insanların adayı toplu halde terk edebilmeleri için alternatif bir plan hazırlandığını açıkladı.
04 Şubat 2025 - 12:11 | Son Güncelleme:
2

Ege Denizi'ndeki artan sismik hareketlilik Yunanistan'ı adeta alarma geçirdi. Yunan deprem mühendisi Prof. Dr. Panayotis Karidis, Ege Denizi'nde son günlerde artan sismik hareketliliğin olası büyük bir depreme hazırlanmaya imkan sağladığını ifade etti.
3

Prof. Dr. Panayotis Karidis, Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan depremlerin merkez üssünün, bölgede en yoğun yerleşimin bulunduğu Santorini Adası'ndan kuzeydoğuya doğru uzaklaştığını, böylece tehlikenin azaldığını söyledi.
4

Bunun bir avantaj olmasına rağmen tehlikenin tamamen ortadan kalkmadığını belirten Karidis, "Bu tür depremler gelecekte mutlaka olacaktır ancak ne zaman olacağını bilemiyoruz. Ben büyük bir deprem olacaksa da turizm sezonu öncesinde olup bitmesini umarım ki durumla baş etmek kolay olsun." dedi.
5

Karidis, olası bir depremin ne kadar zarara yol açacağının sadece depremin Richter ölçeğindeki büyüklüğüyle değil, aynı zamanda merkez üssünün yerleşim alanından ne kadar uzak olduğuyla da ilgili olduğuna işaret etti. Depremin yol açabileceği heyelanların da sorun teşkil edeceğine dikkati çeken Karidis, "En kötüsü ise yaklaşık 5 büyüklüğünde bir deprem bile olsa, merkez üssünün binaların altında, yüzeye yakın olmasıdır." diye konuştu.
6

Prof. Dr. Karidis, Ege'deki sismik hareketliliğin ardından Yunanistan hükümetinin aldığı tedbirleri doğru bulduğunu söyleyerek "Tüm bunların, daha büyük bir depremin öncüsü niteliğinde olduğunu var sayacak olursak, harekete geçmek üzere zamanımız olduğu için şanslıyız. Türkiye'deki Kahramanmaraş merkezli depremlerin tam aksi bir durum söz konusu. Türkiye'de iki deprem arka arkaya, uyarı niteliğinde herhangi bir öncü deprem olmadan yaşanmıştı." ifadelerini kullandı.
7

Santorini Adası'nda MÖ 1600 yıllarında da benzer bir şekilde sismik hareketlilik olduğunu ifade eden Karidis, sözlerini şöyle sürdürdü: "O zaman da Santorini halkı küçük depremleri görünce eşyalarını özel depolarda sağlama alarak hazırlık yaptı. Santorini'yi terk etti. Depremle birlikte volkan patlaması yaşandı ama hiç kimse hayatını kaybetmedi. Uzayan deprem süreci, şimdi olduğu gibi hazırlık açısından olumlu bir durumdur."
8

SANTORİNİ ADASI OLASI BİR TAHLİYE İÇİN ALTERNATİF PLANLAR HAZIRLIYOR
Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos Kathimerini gazetesine yaptığı açıklamada, herhangi bir nedenle Athinios limanının kapatılması durumunda ya da gerekli görüldüğünde insanların adayı toplu halde terk edebilmeleri için alternatif bir plan hazırlandığını açıkladı.
9

Baxedes gibi adanın doğu tarafındaki plajların birçoğuna teknelerle erişebileceğini belirten belediye başkanı büyük bir deprem olması durumunda sığınılabilecek 8 yeri de ada sakinlerine duyurdu.
10

Kathimerini gazetesine konuşan ada sakinleri ise hem deprem hem de heyelan korkusu yaşadıklarını belirterek "Hiçbir şey yapamıyoruz. Yıllardır burada yaşıyoruz, depremler sık yaşanır ancak böylesini şimdiye kadar hiç görmedik" ifadelerini kullandı.
11

GECE BOYUNCA 36 SARSINTI! SİSMİK HAREKETLİLİK AZALMIYOR, YOĞUNLAŞIYOR
Yunan medyasında yer alan haberlere göre, son üç günde Santorini, Amorgos ve İos arasındaki deniz alanında 550 deprem yaşanırken, Santorini'de gece boyunca 36 sarsıntı kaydedildi. Atina Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vasilis Karastathis TO BHMA gazetesine yaptığı açıklamada sismik hareketliliğin azalmadığını aksine yoğunlaştığını söyledi.
12

EN AZ 5 BİN KİŞİ ADADAN KAÇTI
Santorini Adası'ndan ayrılan tüm gemi ve uçaklar, deprem endişesiyle adayı terk etmek isteyenlerle doldu. Yunan medyasına göre adadan şimdiye kadar en az 5 bin kişi ayrıldı. Deprem endişesiyle Santorini'den Atina'ya uçakla gelen bir kişi havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık her beş dakikada bir deprem yaşandığı için korktuklarını belirterek, "İnsanlar adadan ayrılmak istiyor. Gemilere biniyor. Şimdi 2 (ekstra) uçuş koydular." diye konuştu.
13

Bir başka Santorini sakini ise adaya ne zaman döneceğine karar vermek için gelişmeleri takip edeceğini söyledi.Bilet fiyatlarının çok yüksek olduğundan şikayet eden bir ada sakini de insanların endişe içinde olduğunu kaydetti.
14

Yetkililer yeni bir değerlendirmeye kadar, vatandaşlardan kapalı alanlarda toplanmamaları, metruk binalara yaklaşmamaları, Santorini Adası'ndaki heyelan tehlikesi bulunan Ammudiou, Armenis, Korfu ve Palaio Limena sahillerine gitmemeleri ve havuz sularının boşaltılması istendi.
15

TÜRKİYE'DEKİ DEPREMLERİ YA DA VOLKANLARI TETİKLEMEZ
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Ben de depremlerin volkanik kökenli olduğunu düşünüyorum" derken Ege'deki depremlerin Türkiye'de herhangi bir volkanı ya da fayı tetiklemeyeceğini ifade etti.
16

TÜRKİYE'DEKİ VOLKANLAR SÖNMÜŞ DEĞİL SUSKUN
Türkiye'de Kula Tepeleri (Manisa), Karapınar Sahası (Konya), Hasan Dağı (Aksaray), Göllü Dağı (Niğde), Acıgöl (Nevşehir), Erciyes Dağı (Kayseri), Karacadağ (Şanlıurfa), Nemrut Dağı (Bitlis), Süphan Dağı (Van), Girekol Tepe (Van); Tendürek Dağı (Ağrı), Ağrı Dağı ve Kars Platosu gibi bir çok volkan bulunuyor. Prof. Dr. Ersoy, bu volkanlar hakkında "Türkiye'deki volkanlar sönmüş değil suskun. Yani aktifler" dedi.
17

NEMRUT DAĞI UYKUDA AMA PATLAYABİLİR
Bu volkanların yakın zamanda da aktif olduğuna değinen Ersoy, "2935 metre yüksekliğindeki Bitlis'de bulunan Nemrut Dağı en son 1692 yılında (333 yıl önce) faaliyete geçmişti. Dünya volkanolojisinde, şimdilik uykuda ancak yeniden patlayabilir olarak sınıflandırılıyor." dedi.
18

AĞRI DAĞI 185 YIL ÖNCE PATLADI
Ağrı Dağı'nın 5165 metre yüksekliğiyle ülkenin en yüksek volkanik dağı olduğunu belirten Ersoy "En son 1840 (185 yıl önce) yılında bölgede gerçekleşen bir deprem sırasında, Ağrı Dağı’ndan çok büyük olmayan bir patlamanın gerçekleştiği ve piroklastik madde (lav, toz kaya ve benzeri maddeler) püskürdüğü biliniyor." dedi. Çeşitli kaynaklara göre Ağrı Dağı'nda gerçekleşen patlamada can kayıpları da yaşanırken, o tarihten bu yana dağda herhangi bir hareketlilik ise tespit edilmedi.
19

TENDÜREK GAZ VE KÜL PÜSKÜRTTÜ
Prof. Dr Ersoy, daha önce ülkemizde patlayan bir diğer volkan olarak "Aslında Nemrut Dağından daha yakın zamanda hareketlenen volkan, Ağrı'daki Tendürek Dağı’dır. Doğubeyazıt’a yakın İran sınırında olan bu dağ, 1855 yılında (175 yıl önce) gaz ve kül püskürttü. Fakat büyük patlama gerçekleşmedi." ifadelerini kullandı.
20

HASAN DAĞI 24 SAAT İZLENİYOR
Aksaray'da bulunan Hasan Dağı'na da değinen Ersoy "Hasan Dağı, 3268 metre yüksekliğinde Kapadokya’da uykuda volkanik dağdır. En son MÖ 6200 yılında patladığı sanılıyor. Kalderası 4-5 km kadardır. Kapadokya bölgesinde yaşayan taş devri insanları, bu patlamayı duvara resmetmişlerdir." dedi. 2023 yılında Niğde'nin Bor ilçesinde meydana gelen depremin volkanik olduğu iddia edilmiş, Aksaray Valiliği ise herhangi bir volkanik hareket tespit edilmediğini açıklamıştı. Hasan Dağı'nın Aksaray Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından 24 saat sensörler ile izlendiği ifade edilmişti.
21
