Malatya'da hasadı başladı! Tanesi 50 TL: B12 eksikliğini tarihe gömüyor, kabızlığı bitiriyor! Yiyen gün boyu acıkmıyor, karnı dümdüz yapıyor

Malatya'nın Darende ilçesinde yetiştirilen ve bölgeye özgü olan Gökyar'ın meşhur sebzesinde hasat sezonu başladı. Üreticilerin ata tohumlarıyla yetiştirdiği doğal sebze çevre illerden de rağbet görüyor. Faydalarına da doyum olmayan bu sebze tanesi 50-200 TL arasında satılıyor.

Darende ilçesi Gökyar Mahallesi'nde yıllardır geleneksel yöntemlerle yetiştirilen Gökyar lahanasında bu yılki hasat yüzleri güldürdü. Büyüklüğüne göre tanesi 50 ila 200 TL arasında değişen lahana, başta Malatya olmak üzere İstanbul, Ankara, Adana gibi birçok ile gönderiliyor.

Üretici Ali Yağan sarması ve turşusu bölge halkı tarafından özellikle tercih edilen, ürünlerin tamamen doğal olduğuna dikkat çekerek lezzetiyle diğer lahanalardan ayrıldığını belirterek, "Mahallemize özgü lahanacılık işi bizlere atadan, dededen kalma bir miras. Kendi ata tohumumuzla, fidesini de kendimiz yetiştirerek tamamen doğal yöntemlerle üretiyoruz. Bu sene hasada başladık. Lahanalarımız ilaçsız ve doğaldır. Fiyat olarak da büyüklüğüne göre 100 TL ile 150 TL arasında değişiyor. Darende pazarımızda müşterilerimize sunuyoruz. İstanbul, Ankara, Adana gibi birçok ile gönderim yapıyoruz" dedi.

Bir diğer üretici Ekrem Okay ise "Gökyar lahanamızı yıllardır kendimiz üretiyoruz. Kaliteli lahanalardan tohum alıp yeniden ekiyoruz. Türkiye'nin birçok iline gönderim yapıyoruz. Lahanamızın ayrı bir lezzeti, ayrı bir rayihası var. Kilo ile değil, tane ile satılıyor. Fiyatlar büyüklüğe göre 50 TL ile 200 TL arasında değişiyor. İlk defa alan bir daha mutlaka tercih ediyor" ifadelerini kullandı.

Sivas'tan ilçeye lahana almaya gelen bir müşteri ise "Her yıl annemin isteği üzerine geliyoruz. Darende'nin meşhur lahanasını alıyoruz ve herkese tavsiye ediyoruz" dedi. Bir diğer müşteri Cevdet Boyraz da, "Darende'mizin yerli lahanasını aldım. Gökyar lahanası ile meşhur bir mahallemiz. Lahanalar gerek turşu gerek sarma gibi yemeklerde çok güzel oluyor. Her zaman tercih ediyoruz" diye konuştu

LAHANANIN FAYDALARI NELERDİR?
Lahana, genellikle soğan ailesine ait olan ve dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen besleyici bir sebzedir. Hem taze hem de pişmiş olarak tüketilebilen lahana, birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerir ve sağlık için bir dizi fayda sağlar. İşte B12 zengini lahananın sağlığa olan faydaları! www.posta.com.tr

HARİKA BİR LİF KAYNAĞI, KABIZLIĞI ÖNLÜYOR
Lahana, lif açısından gösterdiği zenginlik ile dikkat çekiyor. Lif, sindirim sağlığını destekler, sindirimi düzenler ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletebilir. Ayrıca, lif açısından zengin besinlerin tüketimi tokluk hissini artırabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir.

KANSER RİSKİNİ DE AZALTIYOR
Lahanadaki bazı bileşenlerin, özellikle sulforafan gibi, kanserle savaşmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Çalışmalar, lahana tüketiminin özellikle meme, prostat, kolon ve mide kanseri riskini azaltabileceğini gösteriyor.

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ
Lahana, C vitamini, A vitamini ve flavonoidler gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve vücudu oksidatif stresten koruyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİCİ
Lahanadaki yüksek C vitamini içeriği, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor. Bu sebze içerisinde bulunan diğer besin maddeleri de bağışıklık fonksiyonlarını destekliyor.

KOLESTEROLÜ DENGELİYOR
Lahana, kolesterol seviyelerini düşürebilecek ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltabilecek bileşenler içeriyor. Lif, vücuttaki kötü kolesterolü azaltarak kalp sağlığını koruyabiliyor.

GÖZ SAĞLIĞI DOSTU
Lahanadaki A vitamini, göz sağlığı için önem taşıyor. A vitamini, göz sağlığını koruyan ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltan antioksidan aktivite sağlayarak tüketenler için büyük avantaj oluşturuyor.

KİLO VERDİRİCİ ETKİYE SAHİP
Lahana, düşük kalorili bir sebze olduğu için kilo vermeye yardımcı oluyor. Diyetlerin aranan sebzelerinden olan lahana sayesinde hem uzun süre tokluk sağlanabiliyor hem de diyet nedeniyle doğabilecek vitamin eksiklikleri önleniyor. Düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği, tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor.

Lahana, sağlık açısından birçok fayda sağlayabilen besleyici bir sebze olarak öne çıkıyor. Ancak, lahanaya alerjisi olan veya tiroid rahatsızlığı gibi sağlık sorunları olan kişilerin, tüketmeden önce bir doktora danışmaları önem taşıyor. Hamilelerin ve emziren annelerin de gaz problemleri ve diğer riskler nedeniyle bu kürü tüketmemesi öneriliyor.

LAHANADAN MAKSİMUM B12 NASIL ALINIR?
Lahanadan maksimum oranda B12 ve diğer B vitaminlerini almak için lahanayı fermentasyonu uğratmak gerekiyor. Lahanayı doğru şekilde fermente edebilmek için Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu B12 için lahana kürünü öneriyor.

"B12-vitamini sadece hayvansal besinlerde bulunur ancak beyaz lahananın fermentasyonu sonucunda B12-vitamini bakımından zengin, ekşi tadı olan ferment-lahana oluşur. Bu özellikte neredeyse hiçbir bitkide yoktur." şeklindeki açıklaması ile lahananın ve kürün faydalarına dikkat çeken Saraçoğlu'nun tarifini yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç duyuluyor:
- 3-4 adet lahana yaprağı,
- Yarım litre kaynar su
YAPILIŞ
- Lahana yapraklarını güzelce yıkayıp dezenfekte ettikten sonra kaynar su içerisine atmak ve 15 dakika bekletmek gerekiyor.
- Bekleme süresi sonrasında sabah-akşam soğuk veya sıcak olarak
tüketilebilen bu kür, B12 eksikliğini anında bitiriyor. - Lahanadan maksimum verim almak ve tüm minerallerini, posasını kullanmak için kaynar suda bekletme işlemi sonrası lahanaları blender'dan geçirip su içerisine karıştırmak da yeterli oluyor.

