Mezarlıkta keşfedildi, dünyada sadece Kaş'ta yetişiyor! Bu bitkiyi bir kez görmek isteyenler sıraya giriyor

Dünya genelinde pek çok endemik bitki bulunuyor. Birbirinden farklı endemik türlere ev sahipliği yapan Türkiye, bu bitkilerin zarar görmemesi için koparanlara caydırıcı cezalar uyguluyor! Kritik bir öneme sahip olan o bitkiyi koparanlardan ise 60 bin 163 TL ödeme alınıyor! İşte adını pek çok kişiye duyurmayı başaran o bitki...

Dünya genelinde yetişen pek çok bitkiden söz etmek mümkün. Bazı bitkiler farklı ortamlarda can bulmayı başarırken bazılarının ise nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya! Büyük bir seferberliğe neden olan bitkiler arasında yer alan Likya orkidesi ise pek çok kişinin merceğine takılmış durumda! Peki, Likya orkidesi ne işe yarar? Likya orkidesi hangi alanlarda kullanılır? İşte mezarlıkta keşfedilen bu endemik bitki hakkında merak edilen tüm detaylar…

MEZARLIKTA KEŞFEDİLDİ!
Akdeniz'in endemik bitkilerinden olan bu çiçeği ilk kez duyanlar Likya orkidesi nedir? sorusunu gündeme getiriyor. Dünya genelinde yalnızca Antalya'nın Kaş ilçesinde yetişen ve son derece önemli olan bu bitkinin, 1980 yılında mezarlıkta keşfedildiği biliniyor. İsviçreli botanik bilimci Jany Renz tarafından köy mezarlığında keşfedilen Likya orkidesi faydaları ise say say bitmiyor!

KOLEKSİYONERLERİN VAZGEÇİLMEZİ
Botanik meraklılarının merceğine takılan Likya orkidesi koleksiyonerlerin peşine düştüğü bitkiler arasında bulunuyor! Son derece değerli olan bu bitkiyi doğal ortamından koparmak suretiyle ayırmanın cezası ise 60 bin 163 TL olarak biliniyor.

Neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalması bu bitkiye olan hassasiyetin artmasına neden oluyor. Bu nedenle endemik bitkinin herhangi bir zararla karşılaşmaması adına büyük bir seferberlik gerçekleştiriliyor.

SAĞLIK ALANINDA KULLANILMIYOR!
Pek çok endemik bitkinin aksine Likya orkidesi ne için kullanılır sorusuna sağlıkla ilgili herhangi bir yanıt verilemiyor. Son derece değerli olan bu bitki ise tıp alanında kullanılmıyor.
Herhangi bir modern ya da geleneksel tıp uygulamasında adı geçmeyen Likya orkidesi, tedavi amacıyla kullanılamıyor. Bitkinin faydaları olduğu bilinse de endemik bir tür olması sebebiyle üzerinde aktif çalışma gerçekleştirilemiyor. Neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının önüne geçilmesi halinde aktif çalışmaların sürdürüleceği düşünülüyor.

BÖCEKLERİ TAKLİT EDİYOR
Eşsiz görüntüsüyle göz alıcı bir güzellik sunan Likya orkidesi, üstünde yer alan desenler sebebiyle küçük böcekleri taklit ediyor. Bu taklit sayesinde kendini gizlemeyi başarması ise popülasyonunun zarar görmemesi adına büyük bir fayda sağlıyor.

Kalkerli kayalık bölgelerde yaşayan bu endemik bitkinin zarar görmemesi için ılıman iklim koşullarının korunması gerekiyor. Bitki meraklılarının yoğun merceği altında yer alan bu endemik türün zarar görmemesi ve tamamen yok olmaması için gerçekleştirilen faaliyetler ise her geçen gün şiddetini artırıyor!