New York Post duyurdu! Mutfağınızda varsa derhal çöpe atın: Organları bitirip yoğun bakımlık ediyor, damarları tıkayıp kötü kolesterolü zirveye çıkarıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren New York Post Gazetesi, önemli bir araştırmayı yayınladı. Bu araştırmanın detayları oldukça çarpıcı. Her evin mutfağında olan ve sürekli olarak tüketilen bazı gıdalar; sağlığı tehdit ederek belirli hastalıkların yolunu açıyor. Uzmanlar tarafından belirlenen bu gıdalar, tek tek açıklandı. Peki, New York Post hangi besinleri işaret etti? Neden bu kadar zararlılar?

Sağlıklı bir ömre sahip olmak istiyorsanız sofranızda hangi gıdalara yer açtığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Farkında olmadan sürekli olarak tüketilen her besin, vücutta önemli izler bırakıyor. Kahvaltıda ya da akşam yemeklerinde yenen bu gıdalar, hastalanmanıza hatta organlarda ağır hasara bile neden olabiliyor. New York Post tarafından açıklanan bu besinlerden uzak durarak sağlığınızı koruyabilirsiniz. İşte tüm detaylar…

TÜTÜNDEN DAHA ZEHİRLİ GIDALAR!
ABD merkezli New York Post Gazetesi, mutfağımızda olan zararlı gıdaları kamuoyu ile paylaştı. Yediğimiz birçok besinin olumlu etkisi olduğu kadar olumsuz yanları da bulunuyor. Bazı gıdalar ise tütün gibi zehir etkisi gösterebiliyor. Sağlıklı besinleri tüketmek kadar bu gıdalardan uzak durmak da önem taşıyor. New York Post’un tek tek açıkladığı bu yiyecekleri, mutfağınıza sokmayarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.

SUCUK
- Sucuk, işlenmiş et ürünleri arasında yer alan ve kırmızı et ile yapılan bir Türk mutfağı lezzetidir. Bu gıda, sağlık açısından incelendiği zaman aşırı tüketiminin zararlı olabileceği görülüyor.

- Sucuk, yüksek miktarda doymuş yağ ve tuz içeriyor. Bu özellikleri nedeniyle düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor ve kolesterol seviyelerini tavan yaptırıyor.

- İşlenmiş et ürünleri, kanserojen maddeler içerebiliyor. Bu da uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açıyor. Tüm bunlara ek olarak sucuk yüksek kalori içeriğiyle de biliniyor ve aşırı tüketimi obezite riskini artırıyor.

- Sağlıklı bir beslenme için sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin ölçülü tüketilmesi ve dengeli bir beslenme programıyla birlikte tercih edilmesi önem taşıyor.

PASTIRMA
- Pastırma, kırmızı etten yapılan ve baharatlarla işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Lezzeti dolayısıyla sık sık tüketilse de pastırmanın bazı olumsuz etkileri bulunuyor. Pastırma, yüksek miktarda doymuş yağ içeriyor. Bundan dolayı da kalp sağlığı için risk oluşturuyor ve kolesterol seviyelerini artırıyor.

- Pastırma, işlenmiş et ürünleri kategorisinde yer aldığından dolayı yapılan bazı araştırmalar bu tür ürünlerin aşırı tüketiminin bağırsak sağlığına zarar verebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte pastırma da yüksek miktarda tuz içeriyor. Bu da tansiyon problemleri olanlar için risk oluşturuyor.

- İşlenmiş et ürünlerinin içerdikleri nitratlar da risk yaratıyor. Çünkü bazı çalışmalar nitratların vücutta kanserojen etkiler yapabileceğini öne sürüyor. Sağlıklı bir beslenme için pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinin tüketimi sınırlı tutulmalı ve dengeli bir diyet programı ile birlikte tercih edilmelidir.

RAFİNE KARBONHİDRATLAR
- Rafine karbonhidratlar, doğal lifleri ve besleyici bileşenleri büyük ölçüde kaybetmiş işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Bu tür karbonhidratlar; beyaz un, beyaz şeker, beyaz pirinç gibi ürünlerde bulunuyor. Sağlık açısından zararlı olmalarının birkaç nedeni bulunuyor.

- Rafine karbonhidratlar, vücut tarafından hızla sindiriliyor ve kan şekerini ani bir şekilde yükseltiyor. Bu durum, insülin seviyelerinin ani dalgalanmasına yol açıyor ve uzun vadede insülin direnci gelişimine katkıda bulunuyor. Bu da direkt olarak tip 2 diyabet riskini artırıyor.

- Rafine karbonhidratlar, yüksek kalori içerirler ve aşırı tüketildiklerinde kilo artışına neden oluyor. Lif eksikliği nedeniyle sindirim sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. Aynı zamanda bağırsak hareketliliğini azaltıyor. Besleyici değerleri düşük olduğundan dolayı uzun süreli tüketimleri genel beslenme kalitesini düşürüyor.

HİDROJENE YAĞLAR
- Hidrojene yağlar, bitkisel yağların hidrojen ile işlenmesi sonucu elde edilen ve endüstriyel olarak üretilen gıdalardır. Bu işlem sırasında yağlar daha dayanıklı hale getiriliyor ve uzun raf ömrü sağlanıyor. Bu gıdalar, sağlık açısından birçok zararı bulunuyor. Hidrojene yağlar, trans yağ asitleri içeriyor.

- Trans yağlar, LDL yani kötü kolesterolü artırarak kalp-damar hastalıkları riskini yükseltiyor ve HDL kolesterolü düşürerek sağlığı olumsuz etkiliyor. Trans yağlar, inflamasyonu artırıyor ve vücuttaki iltihabi süreçlere katkıda bulunuyor.
