Ordu'da hasadı başladı! Kilosu 140 TL: Kan şekerini terazi gibi dengeliyor, kolesterolü düşürüyor

Ordu'da üretimi yapılan çilekte hasadın büyük bir kısmını yapan kadınlar, yılın yarısını tarlada geçirerek, aile ekonomilerine ciddi katkı sağlıyor.

Ordu'da bir süredir üretimi yapılan çilekte rekolte yıllık yaklaşık bin 500 tona ulaşırken, hasat zamanı ise başladı. Kendine has aroması ve lezzeti ile Altınordu ilçesinin Kayabaşı Mahallesi'nde üretimi yapılan çilekler, kadınlar için ciddi bir ekonomik gelir kapısı oluyor.

Kadınlar, mayıs ayı içerisinde başlayan ve kasım ayına kadar devam eden çilek hasadında çalışarak, aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Saat 07.00 ile tarlalara giden kadınlar, saat 16.00'ya kadar hasat yapıyor, aynı zamanda arkadaş ortamlarında güzel vakit geçiriyorlar. Kadınlar bu işin fındık hasadına göre daha kolay olduğunu, çileğin aromasının ise güzel olduğunu belirtiyor.

KIŞ AYLARINA KADAR HASAT EDİLECEK
Çilek hasadında çalışan Tükez Tokgöz, sezona başladıklarını belirtti. Kayabaşı Mahallesi'nde üretimi yapılan çileklerin aromasının lezzetli olduğunu ifade eden Dokgöz, "İnşallah bereketli bir sezon olur. Burası bizim ekmek kapımız. İnsanlar burada çalışıyor ve faydalanıyorlar. Bence çilek hasadı fındığa göre daha basit. Burada arkadaşlarımız ile birlikte sabah bahçeye giriyoruz ve hasadı gerçekleştiriyoruz. Neredeyse kış aylarına kadar sezon devam ediyor" dedi.

EĞLENCELİ BİR ŞEKİLDE HASAT EDİLİYOR
Mahigül Müderrisoğlu Çakar, zirai don nedeniyle fındıkların yandığını, çilek hasadının kendilerine alternatif olarak ek gelir kapısı olduğunu söyledi. Çakar, kadınların çilek hasadında çalışarak para kazandıklarını ifade ederek, "Çilek pahalı diye düşünülebilir ama çilek çabuk bozuluyor, bakımı ve hasadı da zor. Saat 07.00'de tarlaya girip 16.00'da bırakıyoruz, aralarda dinlenme saatlerimiz de var. Herkes birbirine destek çıkıyor, eğlenceli geçiyor" diye konuştu.

ÇİLEK EK GELİR KAPISI
Gönül Tıraşoğlu da sezonun başlaması ile hasada başladıklarını aktardı. Kadınların bu sayede para kazandıklarını kaydeden Tıraşoğlu, "Allah razı olsun hem çilek yiyoruz, hem de hasat yapıyoruz. Ben yaklaşık 15 seneden bu yana çalışıyorum. Fındık da olmadı, çilek bizim için gelir kapısı" ifadelerine yer verdi.

AİLE EKONOMİSİNE KATKI
Aynur Demir, hava şartları nedeniyle hasadın geç başladığına dikkat çekerek, "Şuan çileklerin tadı yerinde. Biz kadınlar için burada çalışmak çok güzel, ailemize katkıda bulunuyoruz. Kayabaşı Mahallemizdeki çilek çok güzel, aroması farklı" şeklinde konuştu.

EKMEK PARASI KAZANIYORLAR
Hasadın bu yıl bir nebze de olsa gecikmeli başladığını ancak çileklerin istenilen aromaya ulaştığını kaydeden Hanife Şenyurt, şöyle konuştu:

"Burayı dikeli 3 sene oldu. Bu yıl yağmurdan dolayı biraz gecikme oldu ama çilekler şuanda güzelleşti, aroması çok güzel. Havaların durumuna göre kasım ayına kadar hasat sürüyor, biz de burada çalışıyoruz, çileklerimiz organik, yaza doğru daha da tatlı oluyor. Ortam da güzel, hem ekmek parası kazanıyoruz, hem de eğleniyoruz."

ÇİLEĞİN FAYDALARI NELERDİR?
Çilek, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da oldukça değerli bir meyvedir. C vitamini bakımından son derece zengin olan çilek, bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynar.

Bir avuç çilek günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilir. Aynı zamanda antioksidan açısından da zengin olan bu meyve, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak yaşlanmayı yavaşlatır ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.

Kalp sağlığı açısından da çilek önemli bir yardımcıdır. İçerdiği antosiyaninler, kan damarlarının elastikiyetini korumasına ve kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.

Araştırmalar, düzenli çilek tüketen bireylerde "kötü" LDL kolesterol düzeylerinin düştüğünü ve kalp hastalığı riskinin azaldığını göstermektedir. Ayrıca potasyum içeriği sayesinde tansiyonu düzenlemeye de katkı sağlar.