Pazarda kilosu 35 liradan kapış kapış satılıyor! Kolesterolü yere çakıyor, yağları cayır cayır yakıp kemikleri beton gibi yapıyor

Kışın sevilen meyvesi, yüzde 327 artışla geçen yıl üretici fiyatları en çok yükselen ürün olurken, bunu portakal ve greyfurt izledi. 2024 yılı aralık ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksine (Tarım-ÜFE) göre, tarımda üretici fiyatları yıllık yüzde 37,01 arttı.

Tarım-ÜFE’de aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,39 azalış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,01 yükseliş ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 46,90 artış gerçekleşti.
Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 212,94 artış ile turunçgiller olurken bu grup arasında mandalinanın fiyatı bir yıl içinde 4,27 katına ulaştı.
Mandalina üretici fiyatı 4,37 liradan yüzde 327 artarak 18,70 liraya çıkarken, bunu izleyen portakaldaki yükseliş yüzde 146 oldu. Portakalın fiyatı 5,45 liradan 18,70 liraya çıktı.

Limon ve misket limonunda üretici fiyatları 5,64 liradan yüzde 57 artarak 8,90 liraya ulaşırken,greyfurtun fiyatı 6,11 liradan 13,29 liraya geldi.

Geçen yıl birçok üründe çiftçi fiyat açısından umduğunu bulamazken mandalina ve portakal üreticisinin fiyat yönünden yüzü güldü. Halihazırda bu ürünlerin fiyatlarında bir düşüş olmadığından 2025 yılı da turunçgil çiftçisi açısından şimdilik iyi gidiyor.

Üretici fiyatları artarken market ve pazarda da fiyatlar durmadı. Mandalina market ve pazarlarda kilosu 60 liraya kadar çıkarken, portakalın kilosu 35-50 lira arasında alıcı buluyor.

TURUNÇGİLLERİN FAYDALARI NELERDİR?
Turunçgiller, zengin vitamin ve mineral içerikleri sayesinde genel sağlığı destekleyen meyvelerdir. Yüksek C vitamini seviyeleri, bağışıklık sistemini güçlendirirken, antioksidan özellikleri hücreleri serbest radikallerin zararlarından korur. Ayrıca, lif açısından zengin olmaları sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur ve kalp sağlığını destekler.

Turunçgillerin faydaları şunlardır:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Antioksidan özellikleriyle hücreleri korur.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Kalp sağlığını destekler.
- Cilt sağlığını iyileştirir.
- Kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Kan basıncını düzenler.
- Demir emilimini artırır.
- Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Turunçgiller, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sistemi hücrelerinin etkinliğini artırır. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasını güçlendirir. Düzenli turunçgil tüketimi, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİYLE HÜCRELERİ KORUR
Turunçgiller, serbest radikallerin neden olduğu oksidatif strese karşı koruma sağlayan flavonoidler ve karotenoidler gibi antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, hücre hasarını önleyerek kronik hastalıkların gelişme riskini düşürür ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLER
Lif açısından zengin olan turunçgiller, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlar. Diyet lifi, bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık gibi sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olur ve bağırsak sağlığını destekler.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Turunçgillerde bulunan potasyum, kan basıncını düzenleyerek hipertansiyon riskini azaltır. Ayrıca, antioksidan içerikleri sayesinde damar sağlığını korur ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.

CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Yüksek C vitamini içeriği, kolajen üretimini artırarak cildin elastikiyetini ve genç görünümünü destekler. Ayrıca, antioksidanlar cildi serbest radikallerin zararlarından koruyarak yaşlanma belirtilerinin gecikmesine yardımcı olur.
KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Düşük kalorili ve yüksek lif içeriği sayesinde turunçgiller, tokluk hissini artırarak aşırı yeme isteğini azaltır ve kilo kontrolüne destek olur. Ayrıca, metabolizmayı hızlandırıcı etkileriyle yağ yakımını teşvik eder.

KAN BASINCINI DÜZENLER
Potasyum açısından zengin olan turunçgiller, sodyumun olumsuz etkilerini dengeleyerek kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, hipertansiyon riskini azaltır ve kalp sağlığını korur.
DEMİR EMİLİMİNİ ARTIRIR
Turunçgillerde bulunan C vitamini, bitkisel kaynaklı demirin emilimini artırarak demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olur. Bu özellik, özellikle vejetaryen ve vegan beslenen bireyler için önemlidir.
