Peri Suyu'ndan gelen doğal su ile yetiştiriliyor: Doğadaki en güçlü bitkisel protein kaynağı: Kan şekerini terazi gibi dengede tutuyor

Yaz aylarının bitmesiyle birlikte kışın vazgeçilmez yemeği, besin değerleri açısından oldukça faydalı olarak sofralarımızda yerini almaya başladı. Protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin olan bu gıda, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Hem lezzetli hem de ekonomik olan bu besin, sindirimden kalp sağlığına kadar birçok alanda vücuda olumlu etkiler sağlıyor. İşte kış sofralarının vazgeçilmezi olan bu besinin faydaları...

Köylere geri dönüşlerle tescilli Yedisu horoz kuru fasulyesinin üretimi her yıl artıyor

Peri Suyu'ndan gelen doğal su ile yetiştirilen horoz çeşidi kuru fasulye, asırlık ata tohumundan üretiliyor.

Yaklaşık 20 dakikada pişmesi, kabuklanma yapmaması ve lezzeti ile büyük ilgi gören kuru fasulyenin 2021 yılında coğrafi işaret tescili almasının ardından üretim ve verimin artması için devlet tarafından çiftçilere destekler sunuluyor.

Kaymakamlık ile Tarım ve Orman Müdürlüğünün çiftçilerin toprağını işlemesi adına yaptığı çalışmalar sonucunda da köylerine geri dönen vatandaşlar, tescilli horoz kuru fasulyesinin üretimini yapıyor.
İlçeye bağlı Dinarbey, Elmalı, Kaboğlu, Güzgülü, Eskibalta, Karapolat, Yeşilgöl ve Kabayel köylerinde geri dönüşler sayesinde kuru fasulyenin üretimi arttı.
"Geçen yıl ilçede 150 ton olan üretim bu yıl 216 ton oldu"
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde ziraat mühendisi Özlem Eneze, AA muhabirine, ekim öncesinden hasada kadar sürekli sahada kontrolleri yaparak çiftçilere gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını söyledi.

Üreticilere tohum ve tarım aletleri için hibe destekleri sunulduğunu anlatan Eneze, bunun neticesinde üretim kapasitesinin arttığını kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığının yüzde 75 hibeli horoz kuru fasulye tohumunu dağıtması sayesinde verimde artış sağlandığını kaydeden Eneze, şöyle konuştu:
"2021 yılında 350 dekar ile üretime başladık, bu yıl ise 800 dekara çıktı. Geçen yıl bir dekara düşen verimimiz 250 kilogram iken 2024 yılında bu 270 kilograma yükseldi. Geçen yıl 73 olan üretici sayımız bu yıl 100'e çıktı. Bunlar sadece kayıt altında olanlar. Kayıt dışı da bu üretimi yapan vatandaşlarımız bulunuyor. Geçen yıl ilçede 150 ton olan üretim bu yıl 216 ton oldu. Geçen sene Tarım ve Orman Bakanlığımızca ilçemize yüzde 100 hibeli ekim makinesi ve çapa makinesi verildi. Eskiden elle serpme usulüyle tohum ekiliyordu. Destekle tohum verim kaybını önlemek istiyoruz."

Eneze, yüzde 100 ilaç desteğiyle de verimin arttığını anlatarak, gelecek yıl tescilli fasulyede ekilen alanı ve dekara düşen verimi artırmayı hedeflediklerini bildirdi.
"Destekler sayesinde köylere geriye dönüşleri de sağlıyoruz. Göç eden vatandaşlardan talepler geliyor. İl dışından hatta yurt dışından bile gelen vatandaşlar üretim yapacağını söylüyor." ifadelerini kullanan Eneze, ayrıca yürüttükleri çalışmalarla modern üretimi de yaygınlaştırmayı istediklerini sözlerine ekledi.
"İmkanı olan herkes memleketine gelip üretim yapsın"
Aydın'da 50 yıl yaşadıktan sonra ailesiyle ilçeye bağlı Dinarbey köyüne dönen 65 yaşındaki Alişan Açığ da köyünde fasulye üretimi yaptığını belirtti.
Sakin olan köyünde stresten uzaklaştığını ifade eden Açığ, şöyle devam etti:
"Torunlarım memleketini bilsinler, unutmasınlar istedim. Buranın kendine has bir yaşam şekli, töreleri, kültürü var. En azından bu kültürü de geleceğe taşısınlar, en büyük amacım bu. Bu yılki üretimimiz beklentimize cevap verdi. Bu sene oldukça iyiydi. İmkanı olan herkes memleketine gelip üretim yapsın. Neden araziler boş kalsın?"
Üretici Seral Açığ da köyden Aydın'a gelin gittiğini, sonra yeniden köylerine dönüş yaparak kuru fasulye üretimine başladıklarını söyledi.
Bu yıl çok güzel ürün elde ettiklerini dile getiren Açığ, "Mutluyuz burada. Herkes kendi coğrafyasına gelsin üretim yapsın. Gerçekten güzel bir şey, toprakla uğraşmak ve üretim yapmak. Gelmek isteyen herkes memnun kalır, mutlu olur çünkü kendi işini yapmak kadar güzel hiçbir şey yoktur. İşimizin patronuyuz." ifadelerini kullandı.

Çiftçi Akif Açıkyer de üretimi her yıl artırmayı hedeflediklerini anlatarak, devletin yüzde 75 hibe ile verdiği damlama sistemi sayesinde bu yıl verimin daha da arttığını bildirdi.
44 yaşındaki üretici Fatma Açıkyer de fasulyenin pişirilmesinin çok rahat olduğunu kaydederek, "Çok erken pişiyor. Herkese tavsiye ederiz." dedi.
Yüksek Protein İçeriği: Kuru fasulye, bitkisel protein kaynağıdır ve özellikle vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir alternatiftir. Vücudun kas gelişimi ve onarımı için gerekli olan protein ihtiyacını karşılar.

Zengin Lif Kaynağı: Kuru fasulye, yüksek miktarda diyet lifi içerir. Lif, sindirimi düzenler, kabızlık riskini azaltır ve bağırsak sağlığını destekler.
Kardiyovasküler Sağlık: Düzenli olarak kuru fasulye tüketimi, kötü kolesterolü (LDL) düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Ayrıca, içeriğindeki potasyum kalp sağlığını destekler.
Kan Şekerini Düzenler: Kuru fasulye, düşük glisemik indekse sahip bir gıda olduğundan, kan şekerini dengeler ve diyabet riskini azaltır. Ayrıca, yemek sonrasında kan şekeri seviyelerindeki ani yükselmeleri önler.
Antioksidan Etkiler: Kuru fasulye, vücudu serbest radikallere karşı koruyarak yaşlanma etkilerini geciktirebilecek antioksidanlar içerir.

Mineral ve Vitamin Zenginliği: Kuru fasulye, demir, magnezyum, fosfor, çinko ve folat gibi minerallerle zengindir. Bu mineraller, kemik sağlığını güçlendirir, bağışıklık sistemini destekler ve vücudun genel işlevlerini düzenler.
Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur: Lif ve protein açısından zengin olan kuru fasulye, uzun süre tok tutarak aşırı yemenin önüne geçer ve sağlıklı kilo kaybını destekler.

Sindirim Sistemi Sağlığı: İçeriğindeki lif ve probiyotik etkiler sayesinde kuru fasulye, sindirim sistemini destekler ve sindirim sürecini iyileştirir.