Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Uyardı: Yer yemez yağa dönüşüyor! Vücuda kilo kilo yağ yüklüyor, kan şekerini zirveye çıkarıyor

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan bulgur ve un, beslenme alışkanlıklarımızda önemli yer tutuyor. Ancak hangisinin sağlığımız açısından daha faydalı olduğu sıkça tartışma konusu oluyor. Bu konuda görüş bildiren Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, özellikle işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Buğdaydan elde edilen bulgur, sanılanın aksine buğdayın kendisinden daha fazla kilo alımına neden olabilir.

Buğday un haline getirildiğinde, kilo aldırıcı etkisi daha da artar. Çünkü bir gıda ne kadar fazla işlenirse, sindirim sistemi tarafından o kadar hızlı emilir ve kana daha çabuk karışarak kan şekerini hızlıca yükseltir.

Bulgur kana hızlı bir şekilde karıştığı için kandaki insülin miktarını daha hızlı yükseltir.

Bu durum da kan şekerinin daha fazla ve çabuk düşmesine neden olur.

Kan şekerindeki bu ani düşüş, yemek yemenize rağmen kısa sürede yeniden acıkmanıza ve alınan kalorilerin hızla yağa dönüşmesine neden olur.

Bu tür bir beslenme şekli, vücudunuzu adeta bir 'yağ depolama makinesi'ne çevirir.

Bu nedenle bulgur tüketirken dikkatli olmak gerekir.