Ramazan'ın 5. günü için iftar menüsü (5 Mart 2024)

"İftara ne yapsam" ve "sahurda ne yesek" diyenler için ramazanın beşinci günü için iftar menüsü ile karşınızdayız. Bugün ramazan için hazırladığımız iftar menüsünde kremalı mantar çorbası tarifi, et sote tarifi, sebzeli pirinç pilavı tarifi ve güllaç tarifleri var. İşte ramazanın 5. günü için Posta.com.tr'den iftar menüsü...

GÜNÜN İFTAR MENÜSÜ
Ramazan ayı boyunca iftarda ne yemek yapacağınızı düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştıracak birbirinden lezzetli çorbadan tatlıya kadar iftar menüleri haberimizde.

KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Kremalı mantar çorbası malzemeler
- 500 g kültür mantarı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı su
- 200 ml krema
- Tuz
- Karabiber
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI
- İlk olarak mantarları bol suda durulayın ve süzün. Ardından mantarları iri formda doğrayarak tereyağında 3-4 dakika soteleyin.
- İnce ince ezilmiş sarımsak ve unu, mantar soteye ilave edip unun rengi dönünceye kadar kavurun.
- Topaklanmaması için sürekli karıştırın ve azar azar suyu ilave edin.
- Tuz ve karabiber ve istediğiniz baharatlar ile tatlandırıp kaynatın.
- Son olarak koyulaşan çorbanın içerisine kremayı ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirin.
- Pişirme işleminden sonra çorbayı ocaktan alın. Sıcak servis edin. Afiyet olsun!

ET SOTE TARİFİ
Et sote malzemeleri
- 1 paket kuşbaşı doğranmış et (400 gr)
- 1 su bardağı sıcak su
- Yarım çay bardağı su
- 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet domates
- 2 adet yeşil biber
ET SOTE YAPILIŞI
Kuşbaşı etinizi 1 bardak sıcak suda kısık ateşte pişirin.
Ayrı bir tavada sıvıyağına küp küp doğradığınız domatesleri ve
biberleri ekleyerek kavurun. Sonrasında üstüne kırmızı biber de ekleyerek karışımı hazır hâle getirin.
Pişen etleri tuz ile birlikte karışıma ekleyerek karıştırdıktan sonra yarım çay bardağı suyu da azar azar dökerek etlerin sosu çektiğinden emin olduğunuzda ocağın altını kapatın. Servis ettikten sonra iftarda afiyetle tüketin!

SEBZELİ PİLAV TARİFİ
Sebzeli pirinç pilavı malzemeleri
- 1.5 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı şehriye
- 1 adet kapya biber
- 1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve de olur)
- 1 su bardağı bezelye
- 1 su bardağı tavuk suyu
- 1,5 bardak su ( kaynar su)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
SEBZELİ PİRİNÇ PİLAVI YAPILIŞI
Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ve kızdırın.
Kızan yağın içerisine tel şehriye ekleyin. Pembeleşen şehriyenin üzerine pirinçleri koyun ve 1 - 2 dakika kavurun. (Opsiyoneldir, tel şehriye olması zorunlu değildir)
Üzerine minik küp küp doğranmış kapya biber, bezelye ve mısırı ekleyin.
Hemen ardından kaynar su ve tavuk suyu ekleyerek tuzu atın ve iyice karıştırın.
Kısık ateşte iyice suyu çekene kadar pişirin. Suyu tamamen çektiğinden emin olduğunuzda ocaktan alıp dinlenmeye bırakın.
Sonrasında servis edip tüketebilirsiniz, afiyet olsun!

GÜLLAÇ TATLISI TARİFİ
Güllaç tatlısı malzemeleri
- 14 adet güllaç yaprağı
- 7 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- Çeyrek çay bardağı yenebilir gül suyu
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi / 1 su bardağı ince
çekilmiş fındık veya Antep fıstığı - Üzeri için
- 2 yemek kaşığı toz Antep fıstığı veya 1 kase iri dövülmüş fındık
GÜLLAÇ TATLISI YAPILIŞI
Güllacın yapımı için öncelikle sütü derin bir tencereye alarak kaynatın. 5 dakika kadar kaynamaya bıraktığınız süte toz şekeri ekleyin.
Şekerle karıştırılmış sütü ocaktan alın ve karıştırarak toz şekerin iyice erimesini sağlayın. Son olarak; gül suyunu ilave edin.
Ilınması için 2- 3 dakika kadar bekletin.
Güllaç yapraklarını tepsinizin ölçüsüne göre büyük parçalar halinde kırın. Sonrasında tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın.
Kaynatarak hazırlamış olduğunuz ve dinlenmeye bıraktığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın.
İnce çekilmiş ceviz içi veya fıstığı güllaç yapraklarını yerleştirdikçe aralara serpin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tek tek tekrarlayın.
İşlem sonrasında elinizde fazla kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine gelecek şekilde yavaşça dökün ve her bir yaprağın nemlendiğinden, sütü emdiğinden emin olun. Sonrasında güllacınızı 2 saat dolapta dinlendirin ve servis edin. Afiyet olsun!