Ramazan'ın ilk gecesi kılınacak namazlar! Ramazan'ın ilk gecesi Fetih suresiyle kılınacak 2 rekat namaz nasıl kılınır?
Ramazan ayının ilk gecesi ve ilk günü, Müslümanlar için manevi başlangıç niteliği taşır. Bu mübarek zaman diliminde yatsı ve teravih namazı başta olmak üzere farz ve sünnet ibadetler büyük bir hassasiyetle yerine getirilir. Bunun yanında, kaynaklarda yer alan bazı nafile namaz ve sure okumaları da faziletli ameller arasında zikredilmiştir.

Ramazan ayının ilk gecesi ve ilk günü, Müslümanlar için manevi başlangıç niteliği taşır. Bu mübarek zaman diliminde yatsı ve teravih namazı başta olmak üzere farz ve sünnet ibadetler büyük bir hassasiyetle yerine getirilir. Bunun yanında, kaynaklarda yer alan bazı nafile namaz ve sure okumaları da faziletli ameller arasında zikredilmiştir.

İslam âlimlerinin eserlerinde geçen rivayetlere göre Ramazan’ın ilk gecesinde kılınacak belirli nafile namazlar ve okunacak sureler hakkında bilgiler bulunmaktadır. Bu rivayetler farz veya vacip hükmünde olmayıp, fazilet kapsamında değerlendirilen amellerdir. İşte kaynaklarda yer alan o bilgiler…

Yüce sahâbî Abdullah ibn Mas'ud’un torunu ve muhaddis kimliğiyle tanınan Abdurrahman ibn Abdullah el-Mesudi’den nakledilen bir rivayete göre, Ramazan ayının ilk gecesinde kılınan iki rekât nafile namazda Feth Suresi’nin okunması faziletli görülmüştür. Rivayette, bu sureyi okuyan kişinin o yıl boyunca afetlerden korunacağı ifade edilmektedir.

Rivayet metninde “iki rekât nafile namazda” ifadesi geçmekte, her rekâtta okunması şartı açıkça belirtilmemektedir. Bu nedenle sureyi bir rekâtta tamamen okumak ya da iki rekâta bölerek okumak mümkündür. Ancak bazı rivayetlerde “her rekâtta” kaydı bulunduğundan, ihtiyaten iki rekâtta da okunabileceği belirtilmiştir.

Ebû Saîd el-Hudrî ve Ebû Hureyre (radıyallahu anhümâ)’den aktarılan başka bir rivayette ise, Ramazan’ın ilk gecesinde kılınan iki rekât namazdan sonra Kadir Suresi’nin on defa okunması, ardından da on veya yüz defa salavat getirilmesi tavsiye edilmiştir. Bu rivayetler fazilet kitaplarında yer almakta olup, nafile ibadet kapsamında değerlendirilmiştir.

Bazı âlimler, Feth Suresi’ni ezbere bilmeyenlerin alternatif olarak iki rekâtta yüz defa İhlas Suresi okuyabileceğini nakletmişlerdir. Ayrıca bazı rivayetlerde namaz içinde okuma şartı açıkça belirtilmediğinden, ezbere bilmeyenlerin mushafa bakarak okumalarında da bir sakınca olmadığı ifade edilmiştir.

Kaynaklarda geçen bir diğer rivayete göre ise, Ramazan’ın ilk gününde dört rekât nafile namaz kılınır. Her rekâtta bir Fatiha ve beş defa Âyetel Kürsî okunur. Namazın ardından bir kez daha Âyetel Kürsî okunması tavsiye edilmiştir. Bu uygulama da farz değil, fazilet amacıyla nakledilen bir ameldir.

