Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8'de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor
![Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499766bb62dfa13950c926.jpg)
Vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayan pekmez, içeriğindeki demir ve kalsiyum nedeniyle kemik gelişimini sağlıyor, kansızlığa iyi geliyor. Bağışıklık güçlendiren pekmea hastalıklara karşı da koruma sağlıyor. Ancak pekmez alırken ve tüketirken bazı basit kurallara uymak gerekiyor.
![Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499748bb62dfa13950c914.jpg)
Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Nur Tatlıoğlu, özellikle soğuk havalarda vazgeçilmez bir besin kaynağı olan pekmezle ilgili bilgi verdi.
![Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499748bb62dfa13950c910.jpg)
Şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan Anadolu’da binlerce yıldır geleneksel olarak yapılan pekmez, genelde şeker bakımından zengin meyve sularının kaynatılıp konsantre edilmesiyle üretilen yoğun ve tatlı bir şuruptur.
![Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499748bb62dfa13950c916.jpg)
Pekmez, taze üzüm ve ihraç şansı olmayan kuru üzümden üretilmekle birlikte keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarından da yapılmaktadır.
![Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499748bb62dfa13950c912.jpg)
Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içermektedir. Pekmezin, yapıldığı meyveye göre besin içeriği değişmektedir.
![HEMEN KANA KARIŞIYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499748bb62dfa13950c918.jpg)
HEMEN KANA KARIŞIYOR
Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışmaktadır. İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır.
![Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499749bb62dfa13950c91a.jpg)
Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içermektedir. Pekmezin 100 gramı, yaklaşık 293 kalorilik enerji sağlamaktadır.
![KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499749bb62dfa13950c91c.jpg)
KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerinden sonra, kalsiyum içeriği açısından en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Pekmez, içindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinmektedir
![ŞEKER HASTALARINA UYARI](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499749bb62dfa13950c91e.jpg)
ŞEKER HASTALARINA UYARI
Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pamukçuk adı verilen ağız içi yaraların tedavisinde önemli rol oynar. Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından, diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilmektedir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.
![TANSİYONU DA DENGELİYOR](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499749bb62dfa13950c924.jpg)
TANSİYONU DA DENGELİYOR
Özellikle büyüme çağındaki küçük çocukların, kilo alamayanların, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri olanların beslenmesinde pekmeze yer verilmelidir. Pekmez, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcı besin olarak kullanılmaktadır. İçeriğindeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.
![PEKMEZİ TÜKETİRKEN VE SAKLARKEN…](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499749bb62dfa13950c922.jpg)
PEKMEZİ TÜKETİRKEN VE SAKLARKEN…
1. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.
Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor
2. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
![Saniyesinde kana karışıyor, demiri fırlatıyor: Tansiyon 12-8de sabitleniyor, bir kaşığı yetiyor](https://image.posta.com.tr/i/posta/75/750x0/67499749bb62dfa13950c920.jpg)
3. Pekmezin aşırı miktarı, ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle dengeli tüketilmelidir.