Trump konuştukça fiyatı roket oldu! Son 1 haftadır evdeki çatal bıçağı satan var

Altın, gümüş, platin, paladyum, bakır… Periyodik cetveldeki tüm metallerin fiyatı adeta roket oldu. Bu hareketler dünyada büyük bir dönüşümün habercisi niteliğinde. Bir tarafta ABD Başkanı Trump’ın züccaciye dükkanına girmiş fil gibi her şeyi kırıp dökmesi ve doların itibarını yerle bir etmesi, diğer yandan Japonya ekonomisine ilişkin endişeler, İran’a yönelik saldırı beklentileri… Hepsi değerli metalleri zirveye taşıyor. Artan fiyatlar nedeniyle evlerdeki hurda ve süs eşyası gümüşler satılmaya başlandı.

HÜLYA ÇAYLAK / POSTA
Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı altın, gümüş ve platin fiyatlarında. Çünkü tasarrufların önemli bir kısmı bu metallerde tutuluyor. Her gün gelen rekorlar ise bu noktaya dikkat çekerken, ‘Acaba yükseliş sürecek mi?’ sorusunu da sorduruyor.
Son 1 yıldaki gelişmelerin odağındaki tek kişi ABD Başkanı Donald Trump. Piyasalar adeta onun iki dudağı arasından çıkacak kelimeye odaklı. Ne zaman konuşsa kıymetli metaller daha da prim yapıyor. Öyle ki görev süresi dolana kadar yani 2028’e kadar bu trend devam edecek gibi. Dün yine rekorlar peş peşe geldi.
1 HAFTADA YÜZDE 7
Ons (31.1 gram) altın tarihi bir yükselişle 4 bin 967 dolara ulaşarak 5 bin dolara göz kırptı. Ons 1 haftada yüzde 7 değerlendi. Gram da 6 bin 927 liraya yükseldi. Kapalıçarşı’da satış fiyatı 7 bin lirayı aştı. Geçen yılın en çok kazandıran değerli metali ons gümüş de bir haftada yüzde 9.1 artarak 99 dolarla rekor kırdı.
Gram gümüş ise 138 lirayı aştı. Platin ise 2 bin 684 dolar ile rekor kırdı. Piyasalar Trump’a odaklansa da Japonya’nın ekonomisine yönelik endişeler de tırmanıyor. Japonya faiz artırmadı ancak tahvil faizleri rekor kırıyor. Japonya’da borç krizi derinleşirken, tahvillere alıcı çıkmıyor. Para 5 bin yıllık kadim para birimi olan altına dümeni çoktan kırdı.

DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI
Piyasaların yıl sonuna kadar FED’den 2 adet 250 baz puanlık faiz indirimi beklediğini belirten AgaOne Stratejisti Gürkan Aydoğan, şunları dile getirdi:
“Ben 2026’da minimum 3 adet 250 baz puanlık indirim bekliyorum. Bu ortamda, jeopolitik risk ve Trump belirsizlikleriyle para yine yeniden kıymetli madenleri tercih edecektir.
Teknik bir düzeltme bekliyorum. Ons altın 4 bin 400 dolardan alım fırsatı sunabilir. 2026 hedefi ise 6 bin 150 dolar. Ons gümüşte ise alım fırsatı olacak bölgeler 80-85 dolar olabilir. 2026 hedefi de önce 112 dolar, ardından 131 dolar. Platin tarafı da gümüş ile birlikte hedef verilebilecek bir endüstri metali... Şu an rekor seviye olan 2 bin 680 dolar. Platinde hedef ilk çeyrek itibarı ile 3 bin 425 dolar.”

VATANDAŞ EVDEKİ ÇATAL BIÇAĞI SATIYOR
Piyasaların dün Fed’in 25 baz puanlık faiz indirim beklentisini satın aldığı belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, “Yükselişlerin ilk nedeni bu. Ayrıca Grönland’da uzlaşma var gibi görünse de gündemde kalacaktır. Öte yandan Almanya’nın ABD’deki 1200 ton altını istediği konuşuluyor. Bazı ülkelerin ABD 10 yıllık hazine tahvillerini bozduracağı, bazılarının da eskiden daha fazla ABD tahvili varken, bu dengenin altından yana değiştiği söyleniyor. Bu gelişmeler rekorun tetikçisi oluyor” diye konuştu.
YÜKSELİŞ SPEKÜLATİF DEĞİL
Fed sonrası altında bir miktar düşüş beklediğini belirten Yıldırımtürk, “Ons altın 4 bin 800 dolara kadar çekilebilir. Ancak bu, yeni bir yükselişin habercisi. Kaldı ki altınla ilgili bu rakamlar aslında 3-4 ay önceden geldi yani bizler de tahminlerimizi güncelliyoruz. Yılın ilk yarısında onsta beklentim 5 bin 300 dolar. Bana insanlar ‘Bu hep böyle yükselecek mi?’ diye soruyorlar; evet yükselecek. Bu spekülatif bir yükseliş değil” dedi.
DOLARIN YERİNE GEÇİYOR
Doların ‘uluslararası para’ olma niteliğinin zayıfladığını vurgulayan Yıldırımtürk, “Doların yerine uluslararası para olarak başka bir paranın konulması pek mümkün değil gibi. Altın ikame olacak, para yerine geçecek gibi görünüyor. Şu anda Kapalıçarşı’da satıcıdan çok alıcı var. Altının peşine takılan gümüş, platin, bakır vs. de yükseliyor. Son bir haftadır evdeki gümüş takı ve çatal bıçak gibi ürünleri getirip hurdaya çevirenler oluyor, o şekilde satıp altın alıyorlar. Ons gümüş beklentim ise 115 dolar” diye konuştu. Öte yandan ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, 2026 sonu altın tahminini 4 bin 900 dolardan 5 bin 400 dolar yükseltti.

BORSA İSTANBUL'DA 13 BİN REKORU
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 13 bin 30 puanı görerek rekor kırdı. Merkez Bankası’nın önceki gün yaptığı 1 baz puanlık faiz indirimi ve Rusya-Ukrayna arasındaki barış umudu, Türkiye’nin bölgesinde sağladığı istikrar hisse alımlarını hızlandırdı.
CDS’LE SON 8 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi de (CDS) 202.7 baz puana inerek Mayıs 2018’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Ayrıca Merkez Bankası’nın toplam rezervleri de 16 Ocak haftasında 205 milyar 177 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

