Tütün kadar zehirliymiş: Bardak bardak içiyoruz ama tansiyonu, şekeri tavan yaptırıyor

Soda, tatsız ve renksiz bir içecektir. Tadı hafif asidik yapıda olan soda, karbonatlı su olarak da bilinir ve sıklıkla tüketilir. Ayrıca, bazı insanlar mide rahatsızlıklarını hafifletmek için de soda içerler. Sodalar, çeşitli tatlar ve şeker veya tatlandırıcı eklemeleriyle farklılık gösterebilir. Soda ne kadar masum görünse de ve herkes severek tüketse de vücut için çok zararlı olabilir. İşte sodanın bilmediğiniz zararları


KİLO ALIMINA SEBEP OLABİLİR
Günlük soda tüketiminin en yaygın sonuçlarından biri kilo alımıdır. Gazlı içeceklerin çoğu yüksek fruktozlu mısır şurubu veya diğer şekerlerle yüklüdür ve herhangi bir besin değeri sunmadan fazla kaloriye katkıda bulunur.
Bu boş kalorilerin sık sık alınması, enerji tüketimi ve harcamasında dengesizliğe yol açabilir, sonuçta kilo alımına ve obezite riskinin artmasına neden olabilir. Obezite ise diyabet, kalp hastalığı ve eklem sorunları dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilidir.

DİYABET RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Sodadaki yüksek şeker içeriği, tip 2 diyabetin gelişiminde önemli bir faktör olan insülin direncine yol açabilir.
Düzenli olarak şekerli içecekler tüketmek vücudun insülin tepkisini bastırarak kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Zamanla bu durum, sağlık üzerinde ciddi etkileri olan kronik bir durum olan diyabetin başlamasına katkıda bulunabilir. www.posta.com.tr

DİŞLERE ZARAR VERİR
Soda asidiktir ve şeker oranı yüksektir, diş sağlığına zararlı bir bileşimdir. Asit diş minesini aşındırarak dişleri çürümeye ve çürüklere karşı daha duyarlı hale getirir.

Ayrıca sodadaki şekerler ağızdaki bakteriler için üreme alanı oluşturarak diş eti iltihabı ve periodontal hastalık gibi ağız sağlığı sorunlarına daha da katkıda bulunur.Posta.com.tr

KEMİKLERİ ZAYIFLATABİLİR
Bazı çalışmalar aşırı soda tüketimi ile kemik sağlığının bozulması arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Gazlı içeceklerin çoğunda bulunan fosforik asit, vücutta kalsiyum emilimini engelleyerek kemiklerin zayıflamasına ve zamanla osteoporoz riskinin artmasına neden olabilir.

Sodadaki yüksek şeker içeriği, artan kardiyovasküler hastalık riskiyle ilişkilendirilmiştir. Aşırı şeker alımı, yüksek kan basıncı, iltihaplanma ve anormal lipit profilleri ile ilişkilidir; bunların tümü kalple ilgili sorunlara katkıda bulunan faktörlerdir.

KARACİĞERİ BOZABİLİR
Karaciğer şekerlerin metabolize edilmesinde önemli bir rol oynar. Sodada olduğu gibi aşırı şeker alımı, karaciğerin aşırı yüklenmesine neden olabilir ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) yol açabilir.

NAFLD, karaciğerde yağ birikmesi ile karakterize edilir ve tedavi edilmezse daha ciddi karaciğer rahatsızlıklarına ilerleyebilir.

Amerikan Kalp Derneği (AHA) tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre, şekerli içeceklerin sık tüketimi yüksek kan basıncına, vücutta iltihaplanmaya ve kötü kolesterol (LDL) seviyelerinde artışa yol açıyor. Tüm bu faktörler ise kardiyovasküler hastalıkların gelişimini tetikliyor.
Özellikle günde birden fazla şekerli içecek tüketen bireylerde kalp krizi, inme ve diğer kalp hastalıklarına yakalanma riskinin önemli ölçüde arttığı vurgulanıyor. Uzmanlar, bu tür içeceklerin yerine su, şekersiz bitki çayları ya da doğal maden suları gibi sağlıklı alternatiflerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.