Uzmanı uyardı: Çay ve kahve tutkunları dikkat! Mide kapakçığındaki gevşeme hastalığın en yaygın nedeni

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Emre Yıldırım, reflü hastalığının yaşam kalitesini düşüren yaygın bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, özellikle beslenme ve yaşam tarzının hastalığın seyrinde belirleyici rol oynadığını söyledi.

Beyza Erdoğan – Posta.com.tr / Reflü hastalığı, yanlış beslenme ve yaşam tarzı nedeniyle giderek daha sık görülüyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. A. Emre Yıldırım, reflüye yol açan besinleri ve korunma yollarını anlattı. Çay ve kahve tutkunlarına ise özel önerilerde bulundu.

"YAĞLI, ASİTLİ VE BAHARATLI GIDALARDAN UZAK DURULMALI"
Reflü hastalarının mide asidini artıran ve mide kapağını gevşeten gıdalardan kaçınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, “Kızartmalar, çikolata, nane, soğan, sarımsak, salça ve domates gibi gıdalar; gazlı içecekler ve alkol mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasını kolaylaştırır. Bu nedenle bu tür gıdalardan uzak durmak önemlidir” dedi.

"MİDE KAPAKÇIĞINDAKİ GEVŞEME EN YAYGIN NEDEN"
Reflünün temel nedeninin mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın işlevini kaybetmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Aşırı kilo, geç saatlerde yemek yemek, yemekten sonra hemen uzanmak, stres ve bazı ilaçlar da reflüyü tetikler” açıklamasında bulundu.

"BELİRTİLER KİŞİYE GÖRE DEĞİŞEBİLİR AMA DİKKAT EDİLMELİ"
Reflünün en yaygın belirtilerinden birinin göğüs yanması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, “Ağıza acı su gelmesi, gece öksürüğü, ses kısıklığı, boğazda gıcık hissi gibi semptomlar da sık görülür. Bazı hastalarda yutma güçlüğü ya da boğazda takılma hissi de yaşanabilir” diye konuştu.

"REFLÜ HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR"
Hastalığın sadece yetişkinlere özgü olmadığını belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Reflü her yaşta ortaya çıkabilir. 25-30 yaş sonrasında daha sık görülse de, bebeklerde bile geçici reflü izlenebilir” ifadelerini kullandı.

"YATMADAN ÖNCE YEMEK YEME ALIŞKANLIĞINDAN VAZGEÇİN"
Reflüden korunmak için bazı gıdaların tamamen beslenme düzeninden çıkarılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, “Fast food, baharatlı yiyecekler, çay, kahve, çikolata ve asitli meyve suları reflüyü artırır. Ayrıca yatmadan en az 3-4 saat önce yemek yenmemesi gerekir” dedi.

"KAHVE VE ÇAYDAN VAZGEÇEMEYENLER DİKKATLİ SEÇİM YAPMALI"
Çay ve kahveden vazgeçemeyen reflü hastalarına önerilerde bulunan Prof. Dr. Yıldırım, “Cold brew gibi daha az asidik kahveler tercih edilebilir. Siyah çay yerine yeşil çay, rezene, melisa gibi bitki çayları daha güvenlidir. Bu içecekler az miktarda ve tok karnına tüketilmelidir” diye ekledi.