Yaz aylarında bardak bardak içilmeli! Uzmanı açıkladı: Sodyum ve potasyum kaybını önlüyor, kalp ve şeker hastaları kesinlikle tüketmeli!

Yaz aylarının gelişi ile birlikte dayanılmaz sıcaklar da kendini belli etmeye başladı. Sık sık terlediğimiz, su kaybettiğimiz bu günlerde uzmanlar özellikle kalp ve şeker hastalarını uyarıyor. Uzman önerisi ile sık sık içilmesi gereken o içecek ise duyanları şaşırtıyor! İşte yazın içtiğinizde sağlığınıza sağlık katıp kavurucu sıcaktan koruyacak ve vitamin depolarını fulleyecek o besin...

Merve Kodal, yaz aylarında vatandaşların beslenmelerine dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Kodal, “Bu dönemde beslenme düzeninde yapılacak bazı değişiklikler, sağlık problemlerinin azalmasında ve önlenmesinde etkili olacaktır" dedi. www.posta.com.tr

Diyetisyen Merve Kodal, vatandaşların yaz aylarında beslenmeleri konusunda dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bir açıklama yaptı.
Diyetisyen Merve Kodal, yaşamın her döneminde olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenmenin yaz döneminde de oldukça önem arz ettiğine değindi. Yaz aylarının başlamasıyla birlikte artan hava sıcaklıklarının çeşitli sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini kaydeden Diyetisyen Kodal, “Bu aylarda sıcaklık ile nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıktan dolayı aşırı terleme sonucu vücuttan terle birlikte sodyum, potasyum gibi mineraller de atıldığından, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğu belirtileri görülebilir” dedi.

TUZLU AYRAN, BOL SU, SEBZE VE MEYVE TÜKETİLMELİ
Vücuttaki sodyum kaybını önlemek için tuzlu ayran, potasyum kaybı için bol sebze ve meyve, sıvı kaybı için de günlük 10-12 bardak su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Merve Kodal, "Serinlemek için asitli veya gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Yaz sıcaklığından en çok etkilenenler; çocuklar, hamileler, yaşlılar, kalp ve şeker hastalığı olan bireylerdir. Bundan dolayı bu gruptaki kişiler yaz aylarında beslenmelerine daha çok dikkat etmelidirler. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmelere sıkça rastlanmaktadır. Bu yüzden dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” dedi.


PİŞİRME YÖNTEMLERİ ÖNEMLİ
Yaz aylarında tüketilen yağlı ve hamurlu yiyeceklerin aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa ve baş ağrısına neden olduğunu vurgulayan Kodal açıklamasında, "Bu nedenle özellikle sıcak yaz günlerinde, ağır hamur işleri, hamur tatlıları ve kızartmalar gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara, buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Genel olarak baktığımızda; yaz aylarında ortaya çıkan sağlık problemlerinde beslenme özellikle önem taşımaktadır. Bu dönemde beslenme düzeninde yapılacak bazı değişiklikler, sağlık problemlerinin azalmasında ve önlenmesinde etkili olacaktır” ifadelerine yer verdi.

YAZ AYLARINDA TÜKETİLMESİ GEREKENLER
Yaz mevsimi, sıcak hava, güneş ışığı ve artan aktivitelerle birlikte vücudun ihtiyaçları da değişir. Bu dönemde, doğru besinleri tüketmek vücudu serinletir, hidrate eder ve sağlığı destekler. İşte yaz aylarında tüketilmesi gereken besinler!

TAZE MEYVE VE SEBZELER
Yaz meyve ve sebzeleri, yüksek su içeriği sayesinde vücudu hidrate eder ve serinletir. Karpuz, kavun, çilek, şeftali, domates, salatalık, marul gibi su içeriği yüksek olan meyve ve sebzeleri tüketmek önemlidir. Aynı zamanda, bu besinler vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından da zengindir, vücudu güçlendirir ve bağışıklık sistemini destekler.

SU
Yaz aylarında sıvı tüketimi çok daha önemlidir. Sıcak hava ve terleme nedeniyle vücut daha fazla suya ihtiyaç duyar. Günlük su tüketimini artırmak ve vücudu hidrate etmek için bol su içmek önemlidir. Ayrıca, doğal meyve suları, bitki çayları ve taze sıkılmış meyve suları da tercih edilebilir.

BALIK, TOFU GİBİ PROTEİNLER
Yaz aylarında ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Hafif protein kaynakları olan tavuk, hindi, balık, tofu gibi besinler tercih edilebilir. Bu besinler vücudu yormaz, sindirimi kolaylaştırır ve enerji seviyesini artırır.

TAZE YEŞİLLİKLER
Yaz mevsiminde taze yeşilliklerin tüketimi önemlidir. Ispanak, roka, pazı, taze nane, dereotu gibi yeşillikler vücuda ferahlık ve canlılık verir. Ayrıca, lif bakımından zengin oldukları için sindirim sistemini düzenler ve bağırsak sağlığını destekler.

KURUYEMİŞ, MEYVE SALATASI
Kavurucu yaz sıcaklarında ağır atıştırmalıklardan kaçınılmalıdır. Hafif ve besleyici atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Örneğin, yoğurt, taze meyve salatası, fındık, badem, ceviz gibi besinler iyi birer seçenektir.

KARPUZ, DOMATES GİBİ SULU BESİNLER
Salatalık, karpuz, domates gibi su içeriği yüksek olan yiyecekler hem su ihtiyacını karşılar hem de vücudu serinletir. Bu yiyeceklerle beslenmek vücudu nemlendirir ve dehidratasyon riskini azaltır.

Yaz aylarında tüketilmesi gereken besinler genellikle hafif, su içeriği yüksek ve besleyici olmalıdır. Bu besinlerle dengeli bir beslenme programı oluşturmak vücudu serinletir, enerji seviyesini artırır ve sağlığı korur.