Ekonomi Gana'dan, TOKİ'ye davet!

Gana'dan, TOKİ'ye davet!

Paylaş
Gana'dan, TOKİ'ye davet!

Gana Su Kaynakları, Bayındırlık ve İskan Bakanı Ablan S. K. Bagbin, Toplu Konut İdaresi'ni (TOKİ) ülkesinde konut yapımına davet etti.

TOKİ Başkanı Vekili Ahmet Haluk Karabel’i ziyaret eden Bagbin, "Gana’da çok iyi bir konut piyasası, konut için çok yoğun bir talep olduğunu, çok yüksek fiyatlara konut alabilecek Ganalılar bulunduğunu" belirtti.

Haberin Devamı

TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, Gana Su Kaynakları, Bayındırlık ve İskan Bakanı Ablan S. K. Bagbinar, dün beraberindeki heyet ile TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel’i ziyaret etti, ayrıca TOKİ’nin bazı projelerini gezerek bilgi aldı.

Açıklamaya göre, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, TOKİ projelerinden çok etkilendiğini belirten Bagbin, özellikle idarenin hem çok yoksul insanlara hem de gelir düzeyi yüksek insanlara da konut yapmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti.

Açıklamaya göre, Bagbin, "TOKİ’nin, çok fakir insanlardan çok zengin insanlara kadar geniş bir kapsama alanı var. Projelerinde kendi finansmanını kullanması da çok etkileyici. En çok etkilendiğimiz projeler, engelsiz yaşam merkezleri ve afet konutları. TOKİ projeleri, sosyal istikrara, barışa, refaha katkı suan projeler" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

TOKİ’yi ve Türk inşaat sektörünü ülkesine davet eden Bagbin, açıklamaya göre şöyle konuştu:
"Gana’da çok iyi bir konut piyasası, konut için çok yoğun bir talep var. Çok yüksek fiyatlara konut alabilecek Ganalılar var. Sizi ve özel sektörünüzü Gana’ya davet ediyoruz. Deneyimlerinizi bizimle paylaşmanızı istiyorum."

-YENİ EVLENECEKLER İÇİN KONUT YAPILACAK

TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel de TOKİ’nin çalışmaları hakkında bilgi verirken, devlete ait atıl ve sorunlu arazileri değerlendirerek hazineye yük olmadan 500 bin konut rakamına ulaştıklarını, Cumhuriyet’in 100. yılı için de ikinci 500 bin konut rakamını hedeflediklerini kaydetti.

TOKİ projelerinin yüzde 85’inin sosyal konutlar, yüzde 15’inin ise finans sağlama amaçlı gelir getirici projeler olduğunu ve bu projelerden elde edilen 10 milyar lirayı yoksul ve alt gelir grubu konutların yapımında kullandıklarını anlatan Karabel, satılan konutlardan alınan taksitlerin önemli gelir kaynağını oluşturduğunu, yüklenicilere 1,5 yıl içerisinde proje maliyetini ödenirken, konut bedelledinin vatandaştan 15-20 yılda tahsil edildiğini belirtti.

TOKİ’nin bugüne kadar 3 bin ihale yaptığını, bunun parasal tutarının 35 milyar lirayı bulduğunu açıklayan Karabel, TOKİ;nin 693 okul, 800’e yakın spor salonu, 37 kütüphane, 420 ticaret merkezi, 97 hastane, 68 yurt, sevgi evleri, engelsiz yaşam merkezleri yaptığını kaydetti. Şimdiye 382 bin konutun satışını gerçekleştiren ve inşaat sektörünü sürükleyerek 800 bin kişiye istihdam sağlayan TOKİ’nin ikinci dönemde belediyelerle işbirliği halinde kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceğini söyleyen TOKİ Başkan Vekili Karabel, bu dönemde ağırlıklı olarak yoksul ve alt gelir grubu konutlar yapılacağını ifade etti. Karabel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla yeni dönemde aile kurumunu desteklemek amacıyla yeni evlilerin ev sahibi olması doğrultusunda projeler üreteceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Ganalı Bakan’ın davetini de değerlendiren Haluk Karabel, şartların olumlu olması durumunda bu davete pozitif cevap vereceklerini kaydetti. Karabel, şu bilgiyi verdi:

"Projelerimiz dünyanın birçok ülkesinden daha fazla sağlamlığa sahip. Endonezya’da, Sri Lanka’da yaklaşık 2 bin konut yaptık. Son sel felaketinden sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin yardımı kapsamında Pakistan’da 4 bin 620 konut yapımı için ihaleleri tamamladık ve inşaatlarına başlandı. Bu, halktan toplanan bağışlarla yapılıyor."

Haberin Devamı

TOKİ Başkan Vekili Karabel, ziyaret sırasında Bagbin’e Kütahya çini tabak armağan etti.