Ekonomi Gayrimenkul Kıymetler Borsası (Gaboras) nedir? Gaboras nasıl çalışır?

Gayrimenkul Kıymetler Borsası (Gaboras) nedir? Gaboras nasıl çalışır?

Paylaş
Gayrimenkul Kıymetler Borsası (Gaboras) nedir? Gaboras nasıl çalışır?

Gayrimenkul Kıymetler Borsası gayrimenkul alım-satım işlemlerinin şeffaflaşarak menkulleşmesi ve yerli-yabancı yatırımcıların güven ortamı içerisinde işlemlerini gerçekleştirebilmesi amacıyla kuruldu. Peki, Gayrimenkul Kıymetler Borsası (Gaboras) nedir? Gaboras nasıl çalışır? İşte Gayrimekul Kıymetler Borsası ile ilgili detaylar…

Türkiye merkezli gayrimenkul borsasının kurulması ve sektördeki ölü sermayenin ekonomiye katılması için yola çıkan Gayrimenkul Kıymetler Borsası yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı. Peki, Gayrimenkul Kıymetler Borsası (Gaboras) nedir? Gaboras nasıl çalışır? İşte detaylar…

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL KIYMETLER BORSASI (GABORAS) NEDİR?

Gayrimenkul Kıymetler Borsası karmaşık yürüyen gayrimenkul işlemlerinin düzenlenmesi, ölçülebilir ve şeffaf bir zemine oturtulmasının sağlanarak gayrimenkul işlemlerinin menkulleşmesini, daha küçük birimler halinde alınıp satılabilmesini ve yatırımcılar açısından güvenli bir zemin oluşturulmasını sağlayan bir güvenli bir alım-satım platformudur. GABORAS, dünyanın ilk ‘Gayrimenkul Kıymetler Borsası’dır.

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasındaki en önemli proje olan GABORAS (Gayrimenkul Borsası A.Ş) yerli ve milli yazılımlarla gayrimenkul sektörünün toplam değerini ortaya konulmasında önemli bir proje olarak değerlendiriliyor. Big data ile beslenen, blok zincirinin (blockchain) entegre edildiği, öğrenen makinalar ve yapay zeka ile yönetilen GABORAS ile gayrimenkulde yatan 4 Trilyon TL değerindeki kayıp ekonominin geri kazanılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL KIYMETLER BORSASI (GABORAS) NASIL ÇALIŞIR?

Yüksek teknolojik altyapısı, big-data hakimiyeti ve işleme alt yapı gücü ile tüm iş ve işlemleri tek bir platformda toplanmış dünyanın en ileri Gayrimenkul Kıymetler Borsasıdır. Gayrimenkul Borsası ile beyanlar ve gayrimenkul değerleri güncel olarak takip edilerek akıllı sistemler üzerinden anlık olarak izlenebilecek. Türkiye’deki tüm gayrimenkuller kayıt altına alınarak izlenebilir, ölçülebilir ve değerlenebilir bir statüye kavuşacaktır.

Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça dil seçenekleriyle dünyanın her yerinden 7 gün 24 saat gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemleri tek platform üzerinden gerçekleştirilebilecek. Kredi, sigortalama, ipotekleme ve anlık ipotek takipleri de yine aynı sistem üzerinden saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilecek.

Gayrimenkul Borsası üzerinden şehir değerleri, canlı sistemler üzerinden takip edilebilecek. Güncel proje değerleri ile alım satım operasyonları ve performans analizleri anlık olarak görüntülenebilecek. Oluşturulacak endeksler ile yerli ve yabancı yatırımcılar şehir, ilçe, mahalle performansları, AVM endeksleri gibi değerli veri kümelerine yatırım yapabilecek.

Haberin Devamı

Şeffaf, tarafsız ve güncel datalar ile gayrimenkul yatırımı yapmayı düşünen kullanıcılar için karar verme süreçleri tamamen veriye dayalı olarak gerçekleşecek. Talep eden kullanıcılara periyodik zaman dilimleri içerisinde yapılacak raporlamalar ile karar-zarar ve beklenti karşılaştırmaları kolayca görüntülenebilecek.

Gayrimenkul Borsası, süreci gayrimenkul imalatlarının öncesinden takip etmeye başlamaktadır. Gayrimenkulün imalat süreci ve sonrası sistem tarafından görüntülenerek gerçek zamanlı ERP & CRM borsa entegrasyonları sağlanacak. Proje cloudları ile süreç denetimi, canlı imalat süreçleri ve yine cloud üzerinden gayrimenkul imalatı sonrası takiplere imkan doğacak.

GABORAS İLE NELER YAPILABİLİR?

Tüm tapular takip edilebilir. (184 milyon)

Tüm beyanlar denetlenebilir. (24 milyon/yıl)

Tüm taşınmaz ticareti yapanlar denetlenebilir. (206 bin)

Anlık değer ve durum tespiti yapılabilir. (0-10 sn)

Anlık ve periyodik raporlama ve sunum yapılabilir. (0-2 dk. 5 dilde)

Haberin Devamı

Tüm alım, satım, kiralama vb. yapılabilir. (5 milyon işlem)

Multidisipliner (bölgesel) anlık bilgi sağlanabilir. (7 meslek-104 bin nokta)

İl, ilçe ve proje endeksleri borsalaştırılabilir.

Tapu nitelikleri ve türevleri borsalaştırılabilir.