Yaşam Gazete kağıdından harikalar yaratıyor

Gazete kağıdından harikalar yaratıyor

Paylaş
Gazete kağıdından harikalar yaratıyor

Atama bekleyen binlerce öğretmenden biri o. Atanamadığı için işsiz. Ama o çoğu gibi bunalıma girmek yerine çok ilginç bir hobi edinerek üretken olmuş: Kağıttan aksesuarlar yapmak. Özlem Ergül (33) her türlü kağıttan renkli, desenli, yaratıcı, şık objeler tasarlayıp yapıyor. Kağıt, Özlem Öğretmen'in bütün dünyası şimdi

ÖMER GÖREN

Haberin Devamı

ogoren.aktuel@gmail.com

El işi olarak, kağıttan neler yapabiliriz, bir düşünelim: Uçak, tuzluk, külah, kayık... Belki şapka ve yelpaze... Eğer origami (kağıt katlama sanatı) bilmiyorsanız, daha fazlasına bilginiz, yeteneğiniz, pratiğiniz, hayal gücünüz yetmeyecektir büyük olasılıkla. Ama Özlem Ergül (33) her türlü kağıttan olağanüstü güzellikte objeler yapıyor. Yaptıklarını anlatmaya geçmeden önce bu işe nasıl gönül verdiğini görelim: Orta ve lise tahsilini kız meslek lisesinde tamamlayan Özlem Ergül, Selçuk Üniversitesi El Sanatları Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olmuş. Ama eğitmenlik hayatına başlayamamış bir türlü, çünkü ataması çıkmamış. Binlercesi gibi öğretmenlik yapacağı günlerin hayalini kurmuş yıllarca.

Haberin Devamı

Sonra bir gün, boş zamanını değerlendirmesi gerektiğini kavramış. Ardından ahşap boyamalar, örgüler, iğne oyaları, halı dokumalar... Ve iki yıl önce sanal alemde gezinirken Cezayirli bir kadının gazete kağıtlarıyla yaptığı rengarenk takılar, kutular ilgisini çekmiş. Kendi kendine öğrenmiş bu işi. Tekniği ilerletmiş, kağıtlarla müthiş şeyler yapmayı başarmış. Evet, sadece kağıtlarla. Gazete, dergi, kitap, defter kağıdıyla... Şimdi küpeler, kolyeler, yüzükler yapıyor kağıttan. Hatta ekmek sepeti, takı kutusu, Amerikan servis...

Tek ürün için haftalarca çalışıyor

Tutkal, vernik ve kağıt dışında maliyeti yok bu işin. Ama el emeği göz nuru çok. Günlerce, haftalarca uğraşıyor Özlem Ergül tek bir tasarım için. Tahtadan açılır kapanır tabureler, piknik masaları yapıp pazarlarda satan babasının desteğiyle gazete, dergi, afiş, broşür topluyor. Tasarlama işi bitince falçata ile kağıtları kesiyor. Sonra rulo haline getirerek katlıyor. Tutkal ile yapıştırarak desen veriyor. Gerekiyorsa küçük ve ince boya fırçalarıyla çeşitli renklerde boyayarak kurumaya bırakıyor. Ardından vernik uygulaması geliyor.

Son işlem ise klips, halka, boncuk gibi aparat ve materyalleri eklemek. Aslında satmak istiyor objeleri. Ama pazarlama konusunda pek başarılı sayılmaz. Genellikle yaptıklarını çevresi ve arkadaşları satın alıyor. Özlem Öğretmen onlara da yok pahasına veriyor: 5-10 TL. Özlem Ergül’ün amacı özel dersler vermek veya kurs açmak. n büyük hayali ise A’dan Z’ye el işine yönelik, tüm faaliyetleri kapsayan tam teşekküllü bir atölye açmak. İyi ki bu işi var Özlem Öğretmen’in. İyi ki bunları gayet güzel beceriyor da atanamadığı için işsiz gezen veya psikolojik tedavi gören ya da intihar eden diğer öğretmen adayları gibi bunalıma girmiyor.

Haberin Devamı

(22.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)