Siyaset Gazeteci Mehmet Baransu tutuklandı
Paylaş
Gazeteci Mehmet Baransu tutuklandı

Balyoz davası kapsamında dün evinde arama yapıldıktan sonra gözaltına alınan ve 'Devletin gizli belgelerini ifşa etmek'le suçlanan Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu, tutuklandı

Balyoz davasına ilişkin soruşturma ve davaya dayanak oluşturan 'belgeleri temin etme, tahrip etme ve amacı dışında kullanma' iddiasıyla gözaltına alınan Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Baransu'nun dahil olduğu soruşturmanın Genelkurmay'ın Balyoz davası kapsamında yargılanan bazı sanıklara 'kumpas kurulduğu' iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine başlatıldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer27808","27808","201503","27808-266987.jpg","1", "0","Mehmet Baransu tutuklandı!");

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre, Baransu'nun tutuklama gerekçeleri şöyle: "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme."

Pazar gün evinde yapılan aramanın ardından gözaltına alınan Mehmet Baransu'ya emniyette 'Balyoz' belgeleri ve 'Karargah' adlı kitabına ilişkin 28 soru yöneltildiği bildirildi.

Emniyetteki sorgusunun ardından İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilen Baransu, soruşturma savcısı Gökalp Kökçü tarafından da ifadesi alınmadan tutuklama talebiyle nöbetçi 5. Sulh Ceza Hâkimliği'ne gönderildi.

Baransu, hâkim karşısında 3 saatlik sorgusunun ardından tutuklanıp Metris Cezaevi'ne konuldu.

'CD'leri benim hazırlamış olmam doğaya aykırı'

Taraf gazetesinden Ayzın Yazıcı'nın haberine göre, Baransu 17 sayfalık sayfalık ifadesinde Balyoz belgeleriyle ilgili Başsavcı Turan Çolakkadı'yla görüştüklerini, Taraf'ın manşetiyle ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Baransu şöyle devam etti: "Suç duyurusunda bulunan kişilerden dilekçeyi alan Turan Çolakkadı, daha sonra benden Balyoz ile ilgili belgeleri istedi. Aynı gün kendisine bana yolda tanımadığım bir kişi tarafından verilen DVD'leri teslim ettim." Baransu, Çolakkadı'nın "Tutanak tutalım" dediğini söyledi.

Emniyette "Tutanağa konu olan 4 adet DVD sizin tarafınızdan mı hazırlandı" sorusuna Baransu, "Bu çelişkiye neden olan olay Sayın Turan Çolakkadı'nın tuttuğu kısa tutanaktan kaynaklıdır (…) Belgeler binlerceydi, on binlerce sivil numarası vardı, on binlerce isim ve rütbe vardı. Bunları bir gazetecinin bilmesi imkansız. CD'leri benim hazırlamış olma ihtimalim hayatın doğasına aykırıdır" cevabını verdi.
'Balyoz Darbe Planı'

"Balyoz", 2003 yılının Mart ayında 1. Ordu Komutanlığı'nda dönemin hükümetini devirmek için hazırlandığı iddia edilen askeri darbe planı.

20 Ocak 2010 tarihinde Taraf gazetesinde yayımlanan "Balyoz Harekât Planı" haberi üzerine başlatılan soruşturma sonucunda 361 sanık yargılanmış, sanıklardan 237'si hakkında Eylül 2012'de mahkumiyet kararları verilmişti.

Başvurular üzerine Dosyayı inceleyen Anayasa Mahkemesi, dijital deliller ve tanık dinlenmesi konusunda sanıkların haklarının ihlal edildiğine hükmedince tutuklu sanıklar tahliye edilmiş, Yargıtay'ın da bozma kararının ardından davanın İstanbul'da yeniden görülmesine başlanmıştı.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer27770","27770","201503","27770-266573.jpg","1", "0",""Siz siz olun gazeteci olarak evrak teslim etmeyin adliyeye..."");

BARANSU BAVULLA TAŞIMIŞTI, POLİS ÇUVALLA...