Gaziantep Gaziantep'te 'Sürdürülebilir Gıda' konferansı

Gaziantep'te 'Sürdürülebilir Gıda' konferansı

Paylaş
Gaziantep'te 'Sürdürülebilir Gıda' konferansı

Gaziantep'te 'Sürdürülebilir Gıda' konferansı

Ahmet ATMACA/GAZIANTEP,(DHA)- GAZİANTEP'te Uluslararası Sürdürülebilir Gıda, Tarım, Butik Çiftlik ve Biyoçeşitlilik Konferansı gerçekleştirildi.
Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde Batalhöyük'te gerçekleştirilen konferansa Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin oda ve STK temsilcileri ile gurmeler katıldı. Başkan Fatma Şahin konferansta yaptığı açıklamada Gaziantep'in gastronomi kenti olduğunu ve 58 ürünle Avrupa Birliği coğrafi işaretler sıralamasında en fazla coğrafi işaret alınan şehir olunduğunu söyledi.
"BAHARAT KÜTÜPHANESİ VE TOHUM BANKASI KURMA HEDEFİMİZ VAR"
Tarımda verim ve kaliteyi arttırmak için Büyükşehir olarak Baharat Kütüphanesi ve tohum bankası kurma hedeflerinin olduğunu ifade eden Büyük Şehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Her şey toprakla başlıyor. 2014 yılında göreve başladığımda Tarım Daire Başkanlığını kurduk sonrasında geliştirdik. Gastronomini başkentiyiz. Sağlıklı lezzetin de başkenti olayı hedefledik. Baharat kütüphanesi, tohum bankası hedeflerimiz arasında. İsrail Anadolu'dan taşıyarak tohum bankası kurdu. Bizim de yapmamız için neden yok. Ata tohumuna döndük. Bu ne demek? Az su isteyen bir tohum. Denemeler yaptık. Sertifikalı buğday tohumundan 100 kilo aldığımız buğdayı biz 300 kiloya çıkardık. Daha az suyla elde ettik. 58 ürünle Avrupa Birliği coğrafi işaretlerini ilk alan, en fazla coğrafi işareti alan şehir olduk" dedi.
"MARKALAŞMAK VE DÜNYA PAZARINDA YER BULMAK İÇİN BURADAYIZ"
Başkan Şahin, ürünlerin çok iyi olduğunu ancak markalaşma ve dünya pazarında yer bulma konusunda sorunlar yaşandığına söyleyerek şu ifadelere yer verdi:
"Onun için buradayız. Bu festival değil. Paradigma, zihinsel dönüşüm. Bastığın toprakların altın değerinde kıymetini bilme. O yüzden bu birlikte yapacağımız çalışma küresel gündem için de önemli."
Gaziantep'in kalkınma modeli bir şehir olduğuna dikkat çekerek yapılan çalışmaların sonuç verdiğini söyleyen Vali Davut Gül, "Yapılan işlerin güzel sonuçlarını görüyoruz. Kooperatifler, yapılıyor. Ata tohumu, Baharat kütüphanesi, çiftçilerin organize edilmesi, üretici birliklerinin ihtiyaçlarının karşılanması her biri kalkınma modelinin parçası. Gaziantep'e değer katıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı