Yaşam Gebelik döneminde cinsel yaşam

Gebelik döneminde cinsel yaşam

Paylaş
Gebelik döneminde cinsel yaşam

İlk gebeliğini yaşayan anne adayları bu sürece uyum sağlarken cinselliğe karşı soğukluk yaşayabilirler.

Gebelik dönemi kadın hayatını kökten etkileyen değişik bir süreçtir. Bu süreçte fiziksel değişikliklerin yanı sıra birçok psikolojik değişiklik de ortaya çıkmaktadır. Hayatın her evresinde büyük bir önem taşıyan cinsellik ve cinsel yaşam çoğunlukla gebelikten olumsuz etkilenmektedir. Özellikle de ilk gebeliğini yaşayan anne adayları bu sürece uyum sağlarken cinselliğe karşı soğukluk yaşayabilirler.

Gebeliğin gerçekleşmesi ile birlikte kadınlarda annelik içgüdüsü daha baskın bir hale gelmektedir. İlk gebeliğini yaşayan anne adayları, dışarıdan gelecek her türlü müdahalenin bebeğine zarar vereceğini düşündüğünden dolayı cinsel isteklerinde körelme yaşayabilmektedirler. Fakat uzmanlar normal seyreden bir gebelik sürecinde cinsel ilişkinin hiç bir olumsuz etkisi olmadığını belirtiyorlar.

Gebeliğin ilerlemesi ile ve anne adayı kendisinde gerçekleşen bu değişime uyum sağladığı sürece cinsel istekte de artış görülebilmektedir. Fakat rahimin iyice büyümesi ile cinsel ilişki teknik olarak zor bir hal almaktadır. Bu nedenden dolayı ara ara anne adayında ağrı ve acı yaşanabilir. Bundan dolayı da gebeliğin son dönemlerinde cinsel istekte yeniden azalma görülebilmektedir.

Gebelik sürecinin normal olarak gittiği durumlarda son dört haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Ancak bu dönemde erkeğin ejekulasyon sıvısı içinde bulunan ve prostaglandin adı verilen maddelerin rahim kasılmalarını başlatıp erken doğuma neden olabileceği düşüncesi ile ilişki önerilmemektedir.

  • Buna ek olarak daha önceden tekrarlayan gebelik kayıpları olan ya da erken doğum yapan kadınlarda, orgazma bağlı düşük risklerinden dolayı ilk üç ayda ilişki kısıtlanabilmektedir.
  • Gebeliğinin herhangi bir döneminde vajinal kanaması olan, düşük veya erken doğum tehdidi yaşayan kadınlarda ilişki kesinlikle yasaklanmaktadır. Bu koyulan yasak ise tehlikenin ortadan kalktığı kesin olarak belirlenene kadar devam etmektedir.
  • Erkek veya kadında teşhis edilmiş genital enfeksiyon varsa tam olarak tedavi tamamlanana kadar yasak konulmalıdır.
  • Plasentanın önde gelmesi gibi gebelik sürecinde riski durumu olanlarda da kanamayı başlatma riskinden dolayı ilişkiden kaçınmak gerekmektedir.
  • Eğer ki anne adayı psikolojik korkular nedeni ile cinsel ilişkiden kaçınıyorsa bu durumu anlayışla karşılamak ve bu durumda zorlamamak gerekir.
GEBELİK İLE İLGİLİ HER ŞEY!

Haberin Devamı