Beden Sağlığı Gebelikte halsizliğin en büyük nedeni demir eksikliği

Gebelikte halsizliğin en büyük nedeni demir eksikliği

Paylaş
Gebelikte halsizliğin en büyük nedeni demir eksikliği

Gebelik döneminde yaşanan halsizliğin çok çeşitli nedenleri olabiliyor ancak sık görülen nedenlerin başında demir eksikliğinden kaynaklanan anemi geliyor

Demir eksikliğine bağlı aneminin gebelikte görülen en sık halsizlik sebebi olduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Candan Topuz, ilk gebelik muayenesinde eğer gebelik öncesi kontrol edilmemişse mutlaka tam kan sayımı yapmak gerektiğini kaydetti. Aneminin çok çeşitli olabileceğini söyleyen Op.Dr. Filiz Candan Topuz, doktorların sıklıkla demir eksikliği anemisi ile karşılaştıklarını belirtti.

KADINLARIN YARISINDA DEMİR EKSİKLİĞİ VAR

Türkiye‘de gerçekleştirilen çeşitli çalışmalarda kadınların yarısına yakınında demir eksikliğinin saptandığını ifade eden Op. Dr. Filiz Candan Topuz, yaklaşık yüzde 90‘ında ise demir depolarının düşük olduğunun görüldüğünü söyledi. Bununla birlikte folik asit ve B12 eksikliğine bağlı anemilerin de olduğunu söyleyen Op. Dr. Filiz Candan Topuz, bu gebelerde yorgunluk şikayeti ve solgun bir görünüm olduğu bilgisini verdi.



Diğer yandan gebeliğin ilk 3 ayında fizyolojik olarak artan hormonların etkisiyle uyku hali ve yorgunluk hissi olabileceğini belirten Op. Dr. Filiz Candan Topuz, bu durumu kansızlığın yapmış olduğu halsizlikten ayırmak gerektiğini, genelikle ilk üç ayın sonunda kendiliğinden geçtiğini söyledi. Op. Dr. Filiz Candan Topuz, tiroid bezi az çalışan, hipotiridisi olan gebelerde de halsizlik ve yorgunluk olabileceğini dile getirdi.

GENETİK TARAMALAR YAPILMALI

Op. Dr. Filiz Candan Topuz, ailevi Akdeniz anemisi gibi genetik kansızlığı olan hastalıklarda ve kronik kalp, böbrek hastalıklarında da halsizlik olabildiğini ifade ederek bu nedenle ilk gebelik muayenesinde bu taramaların yapılması ve kronik hastalıkların sorgulanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Tedavide eksik olanın yerine konması ve bunun bir an önce yapılması gerektiğini kaydeden Op.Dr. Filiz Candan Topuz, kronik hastalığın yapmış olduğu halsizliğin ise konunun uzmanı ile konsülte edilerek çözülmeye çalışılması gerektiğini belirtti. Op.Dr. Filiz Candan Topuz, “İdeali, gebelik planlayan kadınların gebelik öncesi bu tetkikleri ve taramaları yaptırıp eksiklikler yerine konduktan sonra gebe kalınmasıdır“ tavsiyesinde bulundu.


Haberin Devamı