Ekonomi 'Geleceğe bakışımız farklı'

'Geleceğe bakışımız farklı'

Paylaş
'Geleceğe bakışımız farklı'

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile Türkiye arasındaki anlaşmazlığın nedenini açıkladı

BAZI NOKTALARDA AYRILDIK

Haberin Devamı

Yılan hikayesine dönen IMF ile ilişkilerdeki ayrışmanın, ‘gelecek ile ilgili projeksiyonlardan’ kaynaklandığı ortaya çıktı. Dün Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “IMF ile bazı noktalarda ayrılıklar oldu. Ancak ileri sürüldüğü gibi mali kuralda veya orta vadeli programda görüş ayrılığı yok. Aksine tam bir mutabakat var” dedi.

BÜTÇEYE 10 YILLIK ÇIPA

Mali kuralı 2011’de uygulamayı planladıklarını söyleyen Babacan, mali kural ile uzun vadeli bir mali çıpa oluşturacaklarını kaydetti. Ali Babacan, bu çıpa ile 10-15 yıl sonraki ideal bütçe dengesi, ideal borç stoku için yıllık mali uyum politikası uygulayacaklarını kaydetti. Sistem hakkında bilgi veren Babacan, kuralı, “İyi günlerde biriktirip, kötü günlerde harcama politikası” diye tanımladı.

Haberin Devamı

KRİZ UÇLARINDAN KAÇINMALI

Ali Babacan, ‘Dünyada yeni bir kriz olur mu?’ şeklindeki soruya ise “Riskler var. Ama ’kriz geliyor ve kriz yok’... bu iki uçtan kaçınmak lazım” yanıtını verdi. Ali Babacan, yerli ve yabancı yatırımcılara farklı uygulanan stopaj konusunda ise “Maliye Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldik. En kısa zamanda düzenlemeyi açıklayacağız. Şu anda işlem vergisi diye bir gündemimiz yok” dedi.