Ekonomi Gelinlikte 'Çin' korkusu

Gelinlikte 'Çin' korkusu

Paylaş
Gelinlikte 'Çin' korkusu

Otomotivden oyuncağa, tekstilden ayakkabıya kadar pek çok ürünle piyasaya giren Çin mallarına gelinlik de eklenince sektör olumsuz etkilenmeye başladı

Otomotivden oyuncağa, tekstilden ayakkabıya kadar pek çok ürünle piyasaya giren Çin mallarına gelinlik de eklenince sektör olumsuz etkilenmeye başladı.

Haberin Devamı

Trabzon Konfeksiyoncular ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Hakan Koç, özellikle Çin’den gelen konfeksiyon ürünlerinin esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, "Alışveriş merkezleri nedeniyle yaşadığımız soruna bir de Çin’den gelen kalitesiz ve ucuz ürünler eklendi. Bu ürünler nedeniyle konfeksiyonda fiyatlar 4’de 1’e kadar düşüyor ve rekabet edemiyoruz" dedi.

Müşterinin, sağlık açısından riskli ve kullanışsız bu ürünlerin fiyatına bakarak aldandığını ifade eden Koç, "Çin’den gelen ürünlerin fiyatları çok düşük. Bu fiyatlar diğer ürünlerde olduğu gibi gelinlik sektörünü de olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Hakan Koç, tüketicinin, gelinlik üreten firmaların fiyatlarını Çin’den gelen ürünlerin fiyatlarına oranla yüksek bulduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Üretici firmalar, hazır alıp satanlarla karşılaştırıldığında zor durumda kalıyor. Tüketicilerin, sağlık açısından riskler taşıyan, kullanım ve kalite açısından sorunlu bu ürünleri tercih etmemesini istiyoruz. Bu konuda çok daha dikkatli olmalarını bekliyoruz. Ucuz ve kalitesiz ürünlerin piyasada yaygın şekilde bulunması esnafı çok olumsuz etkiliyor, haksız rekabet doğuyor. Bu rekabetten dolayı üretici hazır alanla yarışamıyor."

Haberin Devamı

Gelinlik aksesuarlarının çoğunun da fiyatları düşük olduğu için Çin’den getirildiğini belirten Koç, "Bir de merdiven altı üretim olduğu zaman rekabet edemiyoruz artık. Çin’den gelen gelinliklerle burada üretilen gelinliklerin fiyatı yarı yarıya fark ediyor" dedi.

-"Bir gelinlikle günlerce uğraşıyoruz, ancak zarar ediyoruz"-

Trabzon’da 16 yıldır gelinlik imalatı yapan Nurcan Duruk ise Çin malı dantelleri zaman zaman kullandıklarını söyledi.

Ürünleri birinci elden almadıkları için Çin malı olmasına rağmen, pahalıya mal ettiklerini belirten Duruk, "Toptancılar 5 liraya almışsa, biz 15 liraya alıyoruz" diye konuştu.

Duruk, özellikle yaz sezonunda bin 500, 2 bin liradan aşağıya gelinlik bulunmadığını ifade ederek, "Biz gelinlikleri kendimiz hazırlıyoruz ve yaşanabilecek her türlü sorunu gideriyoruz. Ancak Çin malı gelinliği satın alan kişi karşısında muhatap bulamıyor. Bulsa da o gelinlik firma tarafından hazır alındığı için sorunun giderilmesi kolay olmuyor" dedi.

Haberin Devamı

Çin’den gelen gelinliklerin, satışlarını etkilediğini anlatan Duruk, "Bir gelinliğin fiyatını bin 500 lira dediğimde müşteri ’başka yerde daha ucuz’ diyebiliyor. Benim kira, elaman giderim var diyorum ama herkes kendini düşünüyor. Emek veriyoruz, onlar emek vermeden kar payı ile çalışıyorlar. Biz bir gelinlikle günlerce uğraşıyoruz ancak zarar ediyoruz" diye konuştu.

Tuğba Yardımcı Mısır / AA