Dünya Gemi kaptanı tutuklandı

Gemi kaptanı tutuklandı

Paylaş
Gemi kaptanı tutuklandı

İtalya'nın Grosseto kenti yakınındaki Giglio Adası açıklarında önceki gece karaya oturan Costa Concordia isimli cruise gemisinin kaptanı Francesco Schettino, 'kazayla ölüme sebebiyet, felakete sebebiyet ve üzerinde yolcu varken gemiyi terk etmek' gerekçeleriyle tutuklandı

Grossetto Savcılığı'nın kazayla ilgili yaptığı ön araştırma sonuçlarına göre, kaza anında gemi,kaptan Francesco Schettino idaresindeydi. İzlenmesi gereken rota emri de birebir Schettino tarafından verildi. Costa Crociere Genel Direktörü Gianni Onorato da bu bilgiyi doğruladı. Onorato, "Kaza anında kumandada kaptan vardı. Kurtarma prosedürü doğru şekilde başladı. Amaç adaya olabildiğince yaklaşmak, yolcuları kurtarma botlarıyla karaya takliye etmekti. Ancak gemi beklenenden çok daha hızlı batmaya başladı. Bunun tahmini çok mümkün değildi.

>>> KAYIP 2 JAPON BULUNDU


Bu nedenle kurtarma operasyonunda da güçlük yaşandı" dedi. Kaptan Francesco Schettino, tutuklanmadan önce Medyaset Grubu haber kanalı Tgcom24'de yaptığı açıklamada, "Kıyı şeridine yakın, turistik rotayı izleyerek yolumuza devam ediyorduk. Geminin bir tarafı kayalara çarptı. Su altı haritasında böyle bir gösterge yoktu. Teoriye göre bu kayaların orada olmaması gerekiyordu" diyerek kendini savundu. Daha sonra Schettino, 'kazayla ölüme sebebiyet, felakete sebebiyet ve üzerinde yolcu varken gemiyi terk etmek' gerekçeleriyle tutuklanıp Grosseto Cezaevine konuldu. Schettino'nun avukatı Bruno Leporatti ise "Hala ön inceleme hakimi tarafından sorgulaması yapılmadı. Hakimin sorgulama zamanını belirlemesini bekliyoruz" dedi.



GEMİ MÜHÜRLENDİ

Bunun yanında geminin ikinci kaptanı Ciro Ambrosio da aynı gerekçelerle gözaltına alındı. Geminin büyük bölümü su altında kalan enkazı savcılık tarafından mühürlendi. Güvenlik birimlerince gemiye yetkisiz hiç kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

İŞİ KİŞİ DAHA SAĞ KURTARILDI


Bu arada kaza anından itibaren devam eden arama ve kurtarma çalışmaları dün gece de aralıksız sürdü. Kurtarma operasyonu kapsamında ekipler kayıplara ulaşabilmek için kapsamlı bir tarama çalışması başlattı. Sırayla gemideki bütün kamara ve ortak kullanım alanlarını tarayan ekipler, burada hala yolcu veya mürettebat olup olmadığını araştırmaya başladı. Sabaha karşı sekizinci köprü 303 numaralı kamaradan ses geldiğini duyan ekipler burada balayına çıkan yeni evli Koreli çift 29 yaşındaki HyeJim Jeong ve Kideok Han'a ulaştı. Çiftin kaza anından itibaren kamarada olduğu, hiç hareket etmediği öğrenildi, Sabah Türkiye saatiyle 08.30'da karaya çıkarılan ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilen genç çift, "Kurtarma ekibinden gelenlerin seslerini duyduk. Ama hareket edemez haldeydik" açıklamasında bulundu. Koreli çiftin hala ağır şok altında olduğu bildirildi.

BİR KİŞİYE DAHA ULAŞILDI

Bu arada ekipler üçüncü köprüdeki bölümlerden birinde, sabah saatlerinde bir başka kişinin sağ olduğunu tespit etti. Ofis görevlisi Marrico Giampetroni'nin sesini duyan ekipler, Giampetroni'yi bulunduğu yerden çıkarmak için çalışma başlattı. Yaralı olduğu öğrenilen Giampetroni'nin kurtarma çalışmalarına destek için geminin bulunduğu noktaya dalgıç ve sağlık ekibi de sevk edildi.

36 KAYIP VAR


Geminin bağlı olduğu Costa Crociere firmasından verilen bilgiye göre gemide 3 bin 216'sı yolcu, 1013'ü mürettebat olmak üzere toplam 4 bin 229 kişi bulunuyordu. Kaza sırasında hayatını kaybeden yolcular Fransız Francis Serve ve Jean-Pierre Micheaud ile gemi mürettebatından Perulu Thomas Alberto Costiglia'nın cansız bedenleri dün karaya çıkarıldı. Sağ olarak kurtarılan iki Korelinin yanı sıra Kayıp listesinde bulunan diğer iki yolcunun da sağ olduğu ve Roma'da bulunduğu anlaşıldı. Buna göre en son rakamlar 3 ölü, ikisi ağır 67 yaralı ve 36 kayıp olduğunu gösteriyor. Firma yetkilileri kayıpların geminin tabanına yakın bölümde görev yapan mutfak ve çamaşırhane bölümleri çalışanlarının olabileceğinden endişe edildiğini açıkladı. Geminin bu bölümü tamamen su altında bulunuyor.

KAZA NASIL OLDU

Önceki gün Türkiye saatiyle 20.00'de Roma yakınlarındaki Civita Vecchia Limanın'dan toplam 4 bin 229 kişiyle hareket eden cruise gemisi Costa Concordia, Türkiye saatiyle 22.30'da Giglio Adası yakınında kayalara çarpıp, Punta Gabbianara noktasında karaya oturdu. Söz konusu gemi 2008 Kasım ayında da Palermo Limanı'na çarpmış, kaza ucuz atlatılmıştı.

GEMİDEN KURTARILAN MANRİCO GİAMPEDRONİ "36 SAAT KABUS YAŞADIM"


İtalya'nın Grosseto kenti yakınındaki Giglio Adası açıklarında önceki gece karaya oturan 'Costa Concordia' adlı cruise gemisinden son kurtarılan geminin otel bölümü sorunlusu 57 yaşındaki Manrico Giampedroni, "36 saat kabus yaşadım ama umudumu kaybetmedim" dedi. Saatlerce süren operasyonun ardından kurtarılan ve helikopterle Grossetto Hastanesi'ne götürülen Giampedroni'nin bir bacağında kırıklar olduğu belirlendi ve tedavi altına alındı. İşçi olarak kariyerine başladığı Costa Crociere firmasında 39 yıldır çalışan ve Otel Direktörlüğü'ne kadar yükselen Giampedroni'nin, bulunduğu bölgedeki yolcuların tahliyesini yönettikten sonra, kalan yolcu olup olmadığını kontrol ederken düştüğü, bacağını kırdığı, bu nedenle de hareket edemediği açıklandı. Ailesiyle telefonda konuşan Giampedroni'nin, "36 saat kabus yaşadım ama umudumu kaybetmedim" dediği öğrenildi.

FİRMA AĞIR TAZMİNATLA KARŞI KARŞIYA

Gemiden sağ kurtulan yolcuların açıklamalarında, tahliye operasyonunda gemi personelinin hatalı ve sorumsuz davrandığı yönünde birleşmesi, İtalya Tüketiciyi Koruma Derneği Codacons'u da harekete geçirdi. Derneğin resmi internet sitesine bir form eklenerek, gemi yolcularının bu formu doldurup Costa Crociere firması aleyhine açılması planlanan toplu tazminat davasına katılmaları derneğe kendilerini temsil hakkı vermeleri istendi. Bunun yanında dernek, "Büyük kazanın ardından ortaya çıkan kazazede açıklamalarına göre firmanın geç ve kötü acil durum yönetiminde bulunduğu gözönüne alınıp, kesinlikle bu firmanın deniz üzerindeki faaliyeti tamamen engellenmeli" ifadesinde bulundu.

Eda BERKBAYRAK/MİLANO, (DHA)

Haberin Devamı