Datça Gemi maketleri görenleri şaşırtıyor

Gemi maketleri görenleri şaşırtıyor

Paylaş
Gemi maketleri görenleri şaşırtıyor

Gemi maketleri görenleri şaşırtıyor

MUĞLA'nın Datça ilçesinde, uzun yıllar uluslararası bir İngiliz havacılık şirketinde yönetici olarak çalışan Demokan Ökten (67), emekli olduktan sonra hobi olarak yaptığı gemi maketlerinden oluşan bir sergi açtı.

Datça Belediyesi Liman Sanat Galerisi'nde 1 Ağustos tarihine kadar açık kalacak olan sergi, izleyenlerden tam not aldı. Gemi maketleri büyük beğeni topladı. İstanbul Belediyesi'nin 2009 yılında açmış olduğu gemi maketçiliği kursunda bir yıl süreyle eğitim gördüğünü belirten Ökten, "Kurslardan sonra gemilere olan ilgim arttı. Kurslarda kendimi geliştirme fırsatı buldum. 2009 yılından beri gemi maketleri yapıyorum. Bugüne kadar, 20 gemi maketi yaptım. Tamamı el işçiliğinden oluşuyor. Ahşap ağırlıklı olarak çalışıyorum. Ancak bazı materyaller de kullandığım oluyor. Kürdan, zımba teli, kibrit, vida ve çivi gibi malzemelerden yararlanıyorum" dedi.

Tarihimizde önemli bir yere sahip olan, Bandırma ve Alemdar gemilerinin yanı sıra, İstanbul'daki günlük yaşantının vazgeçilmezleri arasında yer alan yolcu vapurları ve balıkçı teknelerinin maketlerini de yapan Ökten, "Maketleri, gemilerin mevcut tersane planlarına göre aslına uygun ölçülerde yapıyorum. Artık, gemi mühendisleri gibi oldum. Her bir gemi maketi için yaklaşık en az 6 ay çalışıyorum" dedi.

Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı