Gündem Geminid Meteor Yağmuru saat kaçta başlayacak? Nedir? Nasıl izlenir?

Geminid Meteor Yağmuru saat kaçta başlayacak? Nedir? Nasıl izlenir?

Paylaş
Geminid Meteor Yağmuru saat kaçta başlayacak? Nedir? Nasıl izlenir?

Google'ın bugün Geminid Meteor Yağmuru'nu doodle yapmasıyla birlikte araştırmalar da hızlandı. Konu hakkında bilgi almaya çabalayan vatandaşlar, bu muhteşem görsel şölenin saat kaçta başlayacağını araştırıyor

Geminid Meteor Yağmuru her aralık ayında gerçekleşen bir gökyüzü olayı... Google bugün Geminid Meteor Yağmuru'nu doodle yaptı. Hal böyle olunca da bu doodle ile karşılaşanlar merak edip araştırmaya koyuldu. Konu hakkında bilgi alınca "Geminid Meteor Yağmuru saat kaçta başlayacak?" sorusunu sormaya başladı.

Haberin Devamı

GEMİNİD METEOR YAĞMURU SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK?

Geminid (İkizler) Meteor Yağmuru 5 Aralık'ta başladı fakat en yoğun şekilde bu gece yani 13 Aralık'ı 14 Aralık'a bağlayan gece yaşanacak. Saatte 120'ye yakın meteor düşecek ve gece 02.00 sularında tüm dünyada izlenebilecek.

GEMİNİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

"Meteor yağmurlarının kralı" olarak bilinen Geminid, 3200 Phaethon adlı sönük bir kuyrukluyıldızın, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönerken arkasında bıraktığı kaya parçaları sonucunda oluşuyor.

Meteor yağmuru sırasında güzel kareler elde etmekte niyetliyseniz doğru bölgeyi seçmenizde de önemli.

Ay’ın ışığı gösteriyi izlemeyi güçleştirebilir; dolayısıyla gözlem için en uygun zaman, gece yarısı ile şafak arasındaki; yani Ay’ın küçülmeye başladığı saatler.

Haberin Devamı

İster meteor yağmurları ister yıldız çekimleri olsun şehir ışıklarından uzak bir noktada, temiz bir gökyüzü ve uygun hava koşullarını yakalamak lazım.

Göktaşları kentsel alanların parlak gökyüzlerinde bile görülebilir, ancak bu durumda ideal ortama kıyasla göktaşlarının ancak dörtte birini görebilirsiniz.

Nerede olursanız olun gökyüzünü izlemeye başlamadan yarım saat önce gözlerinizi karanlığa alıştırmaya çalışın.

GEMİNİD METEOR YAĞMURU

Geminid (İkizler) Meteor Yağmuru'nun en etkin hali, bu yıl 13 ve 14 Aralık geceleri görülecek. 10-15 Aralık tarihleri arasında sürmesi beklenen görsel şölende, saatte 120’ye kadar meteor görülebilecek. Halk arasında ’yıldız kayması’ olarak nitelendirilen meteor yağmurlarından en etkini olan İkizler göktaşı yağmuru, 3200 Phaethon kuyrukluyıldızı parçalarının atmosfere girmesiyle oluşuyor.

GEMİNİD ADI NEREDEN GELİYOR?

Dünya bu parçaların arasından geçerken bazıları atmosferde parçalanıyor ve bu olay dünyadan da izlenebiliyor. İkizler (Geminid) takımyıldızından saçılıyormuş gibi göründüğü için adını da bu yıldız grubundan alır.

ATMOSFERE GİRİNCE YANIYORLAR

Mars ile Jüpiter arasında bulunan astroit kuşağındaki cisimlerin zaman zaman gezegen çekimlerinden dolayı yörüngelerinden çıkabildiklerini belirten TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, böylece göktaşlarının Güneş Sistemi'ne dağıldığını, bazılarının Dünya üzerine düştüğünü, bunların çoğunun da atmosferde yandığını söyledi.

Haberin Devamı

IŞIK YOĞUNLUĞUNUN AZ OLDUĞU YERLERDEN İZLEYİN

Prof. Dr. Kırbıyık, halk arasında ’yıldız kayması’ olarak bilinen göktaşı yağmurunun, çıplak gözle gece karanlığında, ışık yoğunluğunun az olduğu ve bulutsuz havada izlenebileceğini kaydetti. Prof. Dr. Halil Kırbıyık, göktaşlarının atmosfere girerken yandığı için ışık çıkardığını ve yıldız gibi göründüğünü, ancak yıldızla hiçbir alakası olmadığını dile getirdi.

EN NET HANGİ SAATLERDE İZLENİR?

En net görüldüğü saatler, tam karanlığın başlamasından tam karanlığın bitişine kadar. Yani güneş battıktan 1.5 saat sonra başlayan ve güneş doğmadan 1.5 saat öncesine kadar süren periyotta meteorlar daha net seçilebilecek.