Sağlık Gen tedavisi SMA hastaları için umut olacak

Gen tedavisi SMA hastaları için umut olacak

Paylaş
Gen tedavisi SMA hastaları için umut olacak

ABD’de 6 aydan küçük Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastası bebeklerde uygulanan ve olumlu sonuçlar veren "gen tedavisi" yeni yılda Türkiye’de de uygulanacak

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Haluk Topaloğlu, SMA hastaları için yeni tedavi yöntemlerinin uygulanmaya başladığını, gen tedavisinin de bu seçenekler arasında yer aldığını söyledi. Gen tedavisinin ABD’de 10 hastada uygulandığını ve oldukça olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Prof.Dr. Haluk Topaloğlu, tedavinin Türkiye’de de uygulanmaya başlanacağını belirtti.

Prof.Dr. Haluk Topaloğlu, gen tedavisinin Hacettepe Üniversitesi'nde uygulanması için girişimde bulunduklarını ifade ederek "Yeni yılda Avrupa’da Londra ve Paris gibi belli merkezlerde yapılacak. Hacettepe Üniversitesinde de uygulanması için başvurumuzu yaptık" dedi.

DAMARDAN İLAÇ VERİLİYOR

Bu tedavinin özellikle 6 aydan küçük bebeklerde uygulandığını anlatan Prof.Dr. Haluk Topaloğlu şunları söyledi: "Hastayı servise yatırıyoruz. Serum şeklinde damardan bir ilaç veriliyor, hasta ertesi gün taburcu oluyor. Bu ay lisansımız çıkacak. Uygulanan bazı vakaların videolarını gördüm ve son derece başarılı. Bunların belli prensipler çerçevesinde aynı anda uluslararası yapılması lazım. Batı’daki merkezlerde Londra, Paris ve Roma’da başladığı anda Ankara’da başlayacak ve aynı anda yapılacak. Hastalar da aynı anda izlenecek. Uluslararası çalışma prensibi de böyledir. Hep aynı anda yapılır ve birlikte yürütülür."

SMA TİP 1 VE 6 AYDAN KÜÇÜK BEBEKLERDE UYGULANACAK

Gen tedavisinin ABD’deki merkezde 10 hasta üzerinde uygulandığını belirten Haluk Topaloğlu, "SMA Tip 1 ve 6 aydan küçük bebekler için uygulanacak. Son yıllarda bu alanda yapılan çalışmalar gösteriyor ki ileride hastalar birden fazla ilacı alabiliyor olacak. Bu alanda çok büyük bir hareketlilik var. Eskiden tedavi için pek seçenek bulunmuyordu. Gelinen noktada birçok tedaviden bahsetmek mümkün oldu." diye konuştu.


SMA hastalığı nedir? (SGK SMA TİP 1)

Haberin Devamı