Kültür - Sanat Genç bir Türk kadın Uganda'ya yerleşirse...
Paylaş
Genç bir Türk kadın Uganda'ya yerleşirse...

Fotoğraf sanatçısı, Türkiye’nin ilk kadın safari rehberi, gezgin ve yazar Meltem Yaşar merakla beklenen ilk romanı 'Pigmelerle Dans'ı yayınladı

Pigmelerle Dans sosyal medyada gerek Meltem’in Afrika fotoğrafları gerekse söylemleri ile binlerce takipçiye sahip bir platform. Onu paylaşımlarından takip edenler, 90'lı yıllarda çoğumuz için bir hayal olan safari, vahşigoriller, filler, boncuk kolyeli güzel Afrikalı kadınlar gibi kavramlarla genç bir kadını buluşturan bazen komik bazen hüzünlü öyküyü çok merak ediyorlar, “Yaz Meltem yaz” diyorlardı. Ancak Meltem Yaşar, yaşadıklarını kaleme almasının bir sebebini de şöyle vurguluyor:

“Türkiye’ye döndükten sonra insanların ne kadar çok değişmiş olduğunu, kalıplar arasına nasıl da sıkıştıklarını gördüm. Romanımla onlara kendilerine verilmiş olanı kabul etmek yerine direnmek ve hayallerini gerçekleştirmek için bir umut vermek, ‘Sen de yapabilirsin’ demek istedim!”

'HAYALLERİNİ KOVALAMAKTAN ASLA VAZGEÇME'

Küçük bir kızken babasının hediye aldığı Resimli Hayvanlar Ansiklopedisi ile başlayan Afrika sevdasının yaşamını şekillendireceğini o günlerde henüz bilmeyen Meltem, goril trekking yapmak için gittiği Uganda’ya ilk görüşte âşık olur. Olayların akışı onu bir safari şirketine ortak olmaya ve bu ülkeye yerleşmeye kadar götürecektir ancak ne kadar riskli bir işe kalkıştığının farkında değildir.

“Bilmediğim bir coğrafyada, bilmediğim kurallarla oynanan bir oyunun içine düştüm ve kayboldum" dese de mutlu olmak için geldiği Uganda’dan mutlu olmadan dönmemeye ve pes etmemeye karar vermiştir.

Tüm bu olup bitenle rarasında aşk da kapısını çalmıştır Meltem’in… Krater gölü manzaralı bir terasta el ele oturup beyaz kafalı kartalın yavrusuna uçmayı öğretişini birlikte izlediği bir sevgilisi vardır!

MELTEM YAŞAR KİMDİR?

Adana doğumludur. Adana Anadolu Lisesi'nden sonra ODTÜ İİBF Kamu Yönetimi bölümünde okudu. British Council’den burslu olarak Galler Üniversitesi'nde Bankacılık, Muhasebe ve Ekonomi masterı yaptı.

“Bankalarda LikiditeTahmin Etme Yöntemleri” başlıklı bi rtezçalışması gerçekleştirdi.Pamukbank’ta mali kontrol, Boyner Holding’de bütçeve MIS, Turkcell’de stratejik planlama bölümlerinde çalıştı. Ticari Bankalarda Fon Maliyeti Hesaplama Yöntemleri adlı bir kitap yazdı. 2005 yılında goril trekking ve safari yapmakiçin gittiği Uganda'ya yerleşti. Fotoğraf çekip Afrika deneyimleri hakkında yazdı, öte yandan uluslararası firmalara finans konusunda danışmanlık hizmeti verdi.

Uganda ve İstanbul'da fotoğraf sergileri açtı. Afrika'da yerleşik ilk ve tek Türk kadın safari rehberidir. Halen Olimpos'ta yaşayıp Uganda ve diğer bazı Afrika ülkelerine safari düzenliyor.

Adı: Pigmelerle Dans
Yazarı: MeltemYaşar
Türü: Roman
1. Baskı: Temmuz 2017
Sayfa: 360
Yayınevi: Mona Kitap




Haberin Devamı