Sağlık Genç kız vücuduna sahip olun

Genç kız vücuduna sahip olun

Paylaş
Genç kız vücuduna sahip olun

Karın germe ameliyatı kadını genç kızlığındaki vücuduna döndürüyor, bel ve sırt ağrısını ortadan kaldırıyor

OP. DR. NURİ BATTAL KARIN GERME AMELİYATI İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN HER ŞEYİ ANLATTI:

Karın sarkması nedir?

Op. Dr. Nuri Battal: Genellikle kadınlarda olmakla birlikte erkeklerde de aşırı kilo alma sonucunda karın derisi ve kaslarında oluşan deformasyona bağlı olarak sarkma ve gevşeme olur. Kadınlarda en önemli etken hamilelikler ve aşırı kilo alımıdır. Karın ön duvarını yapan ve iç organları içeride tutarak karnın düz görünmesini sağlayan kasların arasında bulunan dokuların yırtılması ile kaslar birbirinden ayrılır. İçeriden organların itmesi ile karın dışarı fırlak ve sarkık görünür. Hasta kilo alırsa, yağlanma olursa, deri sarkması, çatlaklar ve iç organların da sarkmasıyla bu hanımlarda büyük bir göbek oluşur.

Karnın sarkık olması sıkıntıya neden oluyor mu?

Op. Dr. Nuri Battal: Evet, karnın sarkmasıyla birlikte iç organlar da dışarı doğru sarkıyor. Bu hastalarda ciddi bel ağrısı oluyor. Çünkü iç organları sırt kasları taşıyor. Öndeki duvar yırtıldığı, iç organlarda aşağı doğru sarktığı için bel ve sırt kasları ağrıyor. Kasları tamir edince bu sarkmayı dengelemiş oluyoruz. Bir nevi korse ameliyatı diyebiliriz. Bir de bu hastalarda hazımsızlık ve gaz şikayetleri çoktur. Bunun sebebi de iç organların sarkması. İç organlara gelen toplar ve atar damarlar var. Bu damarlar gerginleşir ve kan rahat gidip gelemediği için sindirim rahat olmaz. Kadınlarda yaş ilerledikten sonra idrar kaçırma şikayetleri başlar. Vajina genç kızlarda daha öne doğrudur. Mesanenin boşaldığı bir boru vardır ve bükük durur. Karın sarkınca vajinanın olduğu bölge de bacak arasına doğru iner. Mesane boynu düzleşir. Hasta hapşırdığında, güldüğünde idrar kaçırır. İşte ameliyatta bölgeyi de yukarı doğru gerdiğinizden idrar kaçırmalarda ciddi oranda önlenir. Aslına bakarsanız bu ameliyat hastanın yeniden gençliğindeki anatomik yapıya dönme ameliyatıdır. Bir diğer yararı da vajina gerginleştiği için cinsel ilişki sırasında duyulan hazzın artmasıdır.

Bu ameliyat ne zaman yapılmalı?

Op. Dr. Nuri Battal: Doğumlar bittiği zaman. Bazı kadınlar sürekli spor yapıyor, sarkma az oluyor, ameliyata gerek olmuyor. Ama onlar da bile doğumda açılan kısım kapanmıyor. 45-55 yaşından önce bu ameliyatı olanlar yaşlılıkta rahat eder.

Karın germe ameliyatı neden yapılmalı?

Op. Dr. Nuri Battal: Abdonomiplasty yani karın germe ameliyatı daha çok hamilelik sonucu oluşan çatlaklar ve sarkmalardan kurtulmak isteyenlere yapılır. Karın derisini gevşemesi ve karından yağların oluşması nedeni katılımsal olabilir. Ancak önemli ölçüde kilo kaybı da karın derisinin sarkmasına yol açar. Ayrıca bu ameliyatta hamilelik sonunda karnın genişleyen ön duvarı daraltılır. Gevşeyip araları açılmış karın kaslarını sıkılaştırılır, sarkan karın kaslarının derisinin fazlası yağlarla birlikte alınır. Karındaki gevşeme çok hafiften ileri derecelere varabilir.

Ameliyat herkese uygun mu?

Op. Dr. Nuri Battal: Hayır, herkese yapmıyoruz. Aşırı şişmanlara uygulamıyoruz. Yani zayıflama ameliyatı değil. Onların belli bir kiloya inmesini istiyoruz. Unutmamak lazım, bu vücudu şekillendiren bir ameliyat. Bel inceliyor, karın şekilleniyor, kadını genç kızlığındaki anatomik yapısına döndürüyoruz.

İz kalıyor mu?

Op. Dr. Nuri Battal: Evet, çamaşırın içinde ince bir iz kalıyor, zamanla silikleşiyor. Hastalar buna pek aldırmıyor. Ameliyatta dikişleri içeriden yapıyoruz. Yapıştırma ile kapatıyoruz.

Ameliyat nasıl yapılıyor, ne kadar sürüyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Karın germe ameliyatı, genel anestezi altında yapılır. Ameliyatta mini abdominoplasti ve abdominoplasti olmak üzere iki yöntem uygulanır. Mini abdominoplasti çok az sarkmış karınlara, abdominoplasti ise karın duvarının ileri derecede deformasyonu olan vakalarda kullanılır. İlk önce karın ve çevresindeki fazla yağlar Liposuction (Yağ çekme) yöntemi ile alınır. Kasıkta daha önceden işaretlenen ve genellikle sezaryen yerinden bir kesi ile girilerek zayıflamış olan karın kasları ve varsa göbek fıtığı tamir edilir, gevşeklik giderilir. Karnın ön duvarını oluşturan kasların arasındaki 0.5-1 santim kadar olan mesafe, hamileliğe bağlı olarak 20-25 santime kadar açılır, eskisi gibi kapanmaz. Ameliyatta sarkan deri gerilerek aşağı çekilir ve fazla bölümü kesilerek atılır. Cilt altına birikebilecek sıvıları dışarı almak için bir dren yerleştirilir ve yenilenen karın derisi yeni yerine dikilir. Ameliyat 1-2 saat sürer. Karın duvarındaki gevşeklik giderilip derinin fazlalığı kesilip alındıktan sonra bel ve kalçaların yan tarafındaki yağlar liposuction yöntemiyle alınır, karına düzgün bir biçim verilir.

Çok ağrı oluyor mu?

Op. Dr. Nuri Battal: Hayır, çok ağrı olmaz. Hasta 1 gece hastanede kalır. Zaten ameliyat edilen her yere lokal anestezi yaptığımız için ve ilk 24 saat ilaç verdiğimiz için hasta ağrı duymaz. Sonrasında da ağrılar hafifler.

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekiyor?

Op. Dr. Nuri Battal: Ameliyatın ertesi günü kan dolaşımını sağlamak için hasta yürütülür. Ayakta dik olarak duramazsa bile ilk haftaları oturarak ya da yatarak geçirmemeli. Uzanmak, öne eğilmek gibi hareketlerden kaçınmalı. Çünkü bu hareketler karın kaslarını zorlayıp şişlikleri artırabilir, kanamaya neden olabilir. Drenler ameliyattan sonraki günlerde çıkarılır. İlk haftalarda görülen şişlik ve morluklar normaldir, zamanla azalır. Ancak şişliklerin tümüyle geçmesi ve ameliyatın sonucunu görebilmek için 1-2 ay gerekir. Ameliyattan 1 hafta sonra hasta işine dönebilir. Liposuction yapılmışsa 3-4 hafta kadar korse giymek şarttır. Normal yürüyüş tavsiye edilir. Göbek dışında alınacak dikiş yoktur. Yara, doku yapıştırma yöntemi ile kapatılır ki bu daha az iz kalmasına neden olur. Bu ameliyatla birlikte sağlığı ve vücut yapısı uygun olan hastalarda meme ameliyatı veya başka ameliyatlar kombine olarak yapılabilir.

KİMLER KARIN GERME AMELİYATI OLABİLİR?

- Karın deriniz iyice gevşemiş ve öne doğru sarkmışsa.

- Karnınız öne fırlamışsa ve vücudunuza oranla büyümüşse.

- Karın kaslarınız gevşeyip araları açılmışsa.

- Karnınızdaki dokularının hacmi genişlemişse karın ameliyatı için iyi bir aday olabilirsiniz.

Özgür KÖYLÜ

ozgur.koylu@posta.com.tr

4

Haberin Devamı