Merkez Gençtürk, hava kirliliğini değerlendirdi

Gençtürk, hava kirliliğini değerlendirdi

Paylaş
Gençtürk, hava kirliliğini değerlendirdi

Gençtürk, hava kirliliğini değerlendirdi

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk, hava kirliliğini sorununun meteorolojik nedenlere bağlı olduğunu ve insan sağlığını tehdit etmediğini kaydetti.
Kış mevsiminde özellikle sıcaklık terselmesi (enverziyon) nedeniyle Niğde dahil olmak üzere ülkenin birçok kentinde hava kirliliği görüldüğünü belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Gençtürk, hava kirliliğinin özellikle rüzgarların azlığı ve enverziyon kaynaklı olduğunu anlattı.
Topoğrafya ve coğrafik koşulları ile birlikte meteorolojik şartların özellikle orta ve zaman zaman şiddetli enverziyon durumlarının oluşmasına neden olduğunu söyleyen Gençtürk, Ulusal Hava Kalite İndeksi'ne göre Niğde'de hava kalitesinin zaman zaman hassas olarak ortaya çıktığını ifade etti. Gençtürk, "İlimizde görülen hava kirliliği sorunu meteorolojik nedenlere bağlı olarak geçici ve insan sağlını tehdit etmeyecek boyutta olup, meteorolojik nedenlere bağlı bu türde hava hareketlerine dünyanın hiçbir yerinde engel olabilmenin mümkün olmadığı herkesin bildiği bir gerçektir. Bununla birlikte konu il müdürlüğümüzce yakinen takip edilmektedir" dedi.
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Kentte yaşayan vatandaşlara duyarlı davranmaları konusunda çağrıda bulunan Gençtürk; “İlimizde, hava kalitesinde daha iyi değerler yakalanmasında vatandaşlarımızın münferit olarak veya apartman, site yönetimlerinin toplu olarak duyarlı davranmaları oldukça önemlidir. Vatandaşlarımız ısınmada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Satış İzin Belgesi verilmiş olan kömürler kullanılmalıdır. Kalorisi düşük olan ve yüksek oranda hava kirliliğine sebep olan kaçak kömür kullanımının, sanılanın aksine daha pahalıya mal olacağı unutulmamalıdır. Hava kalitesinin düşmesinin en önemli nedeni, katı yakıtın bilinçsizce ve yanlış yakılmasıdır. Bunun önüne geçmek için, ateşçi belgesine sahip kaloriferciler tercih edilmeli ve ateşçilerin kurslara katılımları sağlanmalıdır. Kış döneminde kalorifer bacalarının ve soba borularının temizliğine azami dikkat gösterilmelidir. Baca yükseklikleri çatının en yüksek noktasından en az 1 metre yüksek olarak yapılmalıdır. Pencere, kapı ve çatıların izolasyonuna önem verilmelidir. Kullanılan kalorifer kazanı ve sobaların TSE belgeli olmasına dikkat edilmelidir. Kalorifer kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalıdır. Şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçları kullanılmalıdır. Motorlu taşıtların egzoz emisyon ölçümleri periyodik olarak yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı