Sağlık Geniz eti çocuğun uykusunu kaçırıyor

Geniz eti çocuğun uykusunu kaçırıyor

Paylaş
Geniz eti çocuğun uykusunu kaçırıyor

Çocuklarda iştahsızlık, uyku bozuklukları, uykuda kısa süreli solunum durması, uykudan sıçrayarak uyanma, sık yineleyen sinüzit ve orta kulak iltihaplarının nedeni geniz eti olabilir

Anne-babalara, “Çocuğunuz uykudan sıçrayarak uyanıyorsa geniz etini kontrol ettirmelisiniz” önerisinde bulunan KBB Uzmanı Doç. Dr. Ali Titiz, geniz eti büyümesinin çocuklarda sık karşılaşılan sorunlardan olduğunu söyledi.

Burun tıkanıklığı, ağız açık uyuma, ağızdan soluma, genizden konuşma, horlama, hırıltılı soluma, ağız kuruluğu, geçmeyen burun akıntısının, geniz eti iltihabı ve büyümesinin başlıca belirtileri olduğunu aktaran Doç. Titiz, bunlara bağlı olarak gelişebilen sorunların ise bir hayli fazla olduğunu söyledi.

Dr. Titiz o sorunları şöyle anlattı: “İştahsızlık, uyku bozuklukları, uykuda kısa süreli solunum durması, uykudan sıçrayarak uyanma, sık yineleyen sinüzit ve orta kulak iltihapları gelişebilir. Uzun dönemde orta kulakta sıvı birikimine neden olması ile işitme kayıpları ve kronik kulak zarı hastalıkları, büyüme gelişme geriliği veya yüz kemikleri gelişiminde gelişim bozukluğuna neden olarak, çene gelişim bozuklukları görülebilir. Bu belirtilerden biri veya birkaçı ile karşılaşılmışsa mutlaka bir KBB hekimine başvurulmalıdır.”

SÜREKLİ GRİP OLANLAR RİSK ALTINDA

Her geniz eti büyümesinin ameliyat edilmemesi gerektiğini dile getiren Dr. Titiz, ameliyatın ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda gündeme geldiğini anlattı: “Geniz eti, üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında bademciklerimiz gibi göstermiş olduğu reaksiyon ile iltihaplanabilir ve boyutunda artma olur. Bu durumda öncelikle medikal tedavi ile yapılan müdahale ile enfeksiyon baskılanır ve boyutunda azalma olduğu için, çocukta görülen semptomlar kısa sürede ortadan kalkar.

Haberin Devamı

Fakat geçirilen sık üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz etinin sürekli olarak büyümesine ve küçülme oluşmamasına yol açabilir. Gelişen bu durum yukarıda saydığımız belirti ve bulguların medikal tedavi ile düzelmemesi ile özellikle çocuklarda görülen sık enfeksiyon gelişimi, uyku bozuklukları, orta kulak hastalıkları, büyüme ve gelişmenin etkilenmesi ile cerrrahi müdahale seçeneğini gündeme getirir. Geniz etinin ısrarla medikal tedavi ile düzeltilmeye çalışılması, sorunu çözemeyeceği gibi uzun dönem kullanılan ilaçların yan etkileri de ayrı bir klinik sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir.”

Ameliyatın (adenoidektomi) genel anestezi altında yapıldığını ve yaklaşık yarım saat sürdüğünü belirten Doç. Titiz, geniz eti ameliyatının bademciklerin alınması ve kulaklara ventilasyon tüpü takılması ile birlikte yapılabildiğini hatırlattı. Her ameliyatın olduğu gibi bu operasyonunda da kanama ve enfeksiyon gibi riskler taşıdığını kaydeden Titiz, “Ancak günümüzdeki anestezi ve cerrahi tekniklerdeki gelişmeler bu riskleri yok denecek kadar aza indirmiştir” dedi.

“SİGARA DUMANINA MARUZ KALANLARDA GENİZ ETİ TEKRAR BÜYÜYEBİLİR”

Ağız içinden yapıldığı için ameliyat kesisinin olmadığını belirten Doç. Dr. Ali Titiz, ameliyat sonrası süreç hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Çocuk aynı gün taburcu edilir. 2-3 günlük hafif diyet ile çocuğun günlük aktiviteleri kısıtlanmamış olur. Çok nadir olsa da uygun olarak alınmış geniz eti dokusu özellikle çocuğun içinde bulunduğu kötü risk faktörleri varlığında (kötü hijyen, sigara içilen ortamlar, enfekte çocuklarla sık yakın temas vb. nedenlerle çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi) tekrar büyüyebilir. Geniz eti ameliyatından sonra ileride geçirilecek üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı ve şiddeti azalır.“

Haberin Devamı