Siyaset 'Gezi' ile '17 Aralık' paralel değil
Paylaş
'Gezi' ile '17 Aralık' paralel değil

Cumhurbaşkanı Gül, Gezi meseleleri ve 17 Aralık operasyonunun Türkiye'de birçok güzel şeyi gölgelediğini düşündüğünü belirterek, "Gezi olayları ile 17 Aralık arasında bir paralellik görmüyorum. Ayrı meseleler olarak görüyorum" şeklinde konuştu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakan çocuklarının da gözaltına alındığı “Büyük rüşvet” operasyonu ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaparak, “Yolsuzlukların üstü kapanırsa toplumu çürütür. Üstüne gitmek gerekir. Eğer bir ülkede güven zedelenirse şu ülkeye yapılacak en büyük zarar olur” dedi. HSYK’nın açıklamasını doğru bulmadığını da belirten Gül, “Basın Odası” programında gazetecilerin gündem ile ilgili sorularını cevaplayarak şunları söyledi:

“Gezi meseleleri ve son tartışılan olaylar Türkiye’de birçok güzel şeyi gölgeledi. Gezi, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi. Bu olayları gölgeleyen, son iddialar da Türkiye’nin gündeminde önemli bir mesele oldu. Gezi olayları ile 17 Aralık arasında bir paralellik görmüyorum. Ayrı meseleler olarak görüyorum.

Haberin Devamı

YARGI KENDİNE HALEL GETİRMEMELİ

Türkiye’de yasama yürütme ve yargının bir ahenk içinde olması gerekiyor. Yasama ile yürütmenin seçimlerde değiştirilebilmesi mümkündür. Yargı çok daha önemli. Yargının kendi tarafsızlıklarına halel etmeyecek şekilde hareket etmesi gerekir.

ŞERZENİŞLER VARSA ÇALIŞMA YAPILABİLİR

Mahkemeler ideolojik, dini konulardan, bunlardan kendilerini mahfuz bırakmaları gerekir. Manipülasyonların dışında karar vermeli. Son iddialar siyasi ve askerlerin yargılandığı davalar olsun bu konuda çok önemli serzenişler oluyorsa bir çalışma yapılabilir. Kesinlikle objektifliğini kaybetmeyecek kurum yargı olmalı. Yanlışlıkların gideceği yer mahkemelerdir. Buralara gölge düşmemesi lazım. Eski tabirle ‘Şeriatın kestiği parmak acımaz’ bunu herkesin demesi lazım.

Haberin Devamı

YANLIŞ VARSA ÜZERİNE GİDİLMELİ

Ergenekon, Balyoz. Bu konuda bazı yanlışlar var diye serzenişler var. Toplumda ‘kurunun yanında yaş da yandı’ diye bir algı yoğun şekilde varsa bu konuda yeni şeyler yapılır. Bir kişi üzerinde bile varsa bunlar üzerine gidilmeli.

ÜSTÜME DÜŞENİ YAPIYORUM

Çok daha önemli olan yargıyla ilgili ilke. Başkanlık sisteminde değiliz, parlamenter sistemdeyiz. Ortaya çıkan böyle durumlarda Üstüme düşeni bütün gücümle yapıyorum. Benim görüşmelerim aleni ve açık değil. Devletin, organların ahenk içerisinde çalışması için görüşmelerimi yapıyorum. Görüşmelerimde bütün bunları konuşuyoruz. Yürütme bir yanlışlık yapabilir. Bu eğer kanuna aykırı ise bunu test eden bir mekanizma var. Mekanizmalar çalışıyor.

HSYK’NIN AÇIKLAMASINI DOĞRU BULMADIM

HSYK’nın açıklamasını doğru bulmadım. Savcının açıklama yapması doğru şeyler değil. Doğruya, yanlışa hakimler karar verecektir. Bu konuda herkesin görevlerini bilmesi gerekir. Hukukun üstünlüğü demokrasinin temel ilkelerinden biridir. Adil yargılama ve soruşturmanın gizliliği esası yokmuş gibi hareket ediliyor. İddia vardır, hakim bunun doğru ve yanlışlığına karar verir. Hangi olayla ilgili olursa olsun.

DEVLET İÇİNDE DEVLET OLAMAZ

Devlet içinde herhangi bir ayrı bir devlet, dayanışma söz konusu olamaz. Kurumun dışında başka bir yerden talimat asla söz konusu olamaz, kesinlikle müsaade edilmez. Bu tip konularda şeffaflık önemlidir. Yargı içinde böyle bir şey varsa tahammül edilemez. Hükümetin karşısına ben muhalefeti koyarım.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI OLARAK İLKELERİ ORTAYA KOYARIM

Ben başka bir kurumu koyup denge kurmam. STK şeklinde belli güçleri olabilir. Sınırları, kuralları aşan başka bir dayanışma içine giren kurumlar olursa hükümet bunu ortaya çıkarır. Cumhurbaşkanı olarak prensipleri, ilkeleri koyarım.

BAROLAR BİRLİĞİ GELİP ANLATTI

Barolar birliği çözüm önerileri getirdi, ‘inceleteyim’ dedim. Siyasilerden gelenler oluyor. Son olayla ilgili mahkemelerin düzgün bir şekilde çalışması yargıya müdahale olmaması, hükümetin üzerine düşeni yapması ve ekonominin bozulmaması gerekiyor. Bir zamanlar Cumhurbaşkanlarının yetkilerini aşan şekilde davrandıklarında neler olduğunu biliyorsunuz.

BENDEN BAŞKA AÇIKLAMA İSTEYENLER

Parlamenter sisteme sıcak bakıyorum ama başkanlık sisteminin de avantajları vardır. Bunları daha önce de konuştuk. Bu sistemin ilkelerini aşan durumlarda nelerin yaşandığını biliyorsunuz. Benden başka açıklamaları bekleyenler başka bir sistemi tercih edebilirler.

Haberin Devamı

BİZE YENİ KURALLAR GEREKİYOR

Yolsuzlukların üzerine gitmek ve vicdanları rahatlatmak gerekir. Bu konuda prensipler çok önemlidir. Kurallar yeteri kadar iyi değilse ortam yolsuzluklara müsaade eder. Bize yeni kurallarına gerektiği kanısındayım. Yolsuzlukla mücadelede şeffaflık getirildi ama bunların yeterli olmadığı kanısındayım. Dolayısıyla yolsuzlukla ilgili bir iddia varsa bunların üzerine gidilmesi birinci önceliktir herkes için.

HİÇBİR ŞEYİN ÜSTÜ ÖRTÜLEMEZ

Savcının bildiri dağıtması bunlar doğru şeyler değil. Bunun doğru olup olmadığı bu hukuk süreci içinde olacak. Savcılar bazılarını da tahliye ettiler. Hiçbir şeyin üzeri örtülemez. Ama mahkemelerin savcıların görevi bunu kuralların çerçevesinde ortaya çıkarmaktır. Yanlışı olmayanın korkmaması gerekir.

YOLSUZLUK KAPATILIRSA TOPLUM ÇÜRÜR

Haberin Devamı

Büyük yatırımcılar var eğer kurallarına uygun olmayan bir suç atılırsa birden bire herkesin itibarını yok edebilirsiniz. Soruşturma safhası gizlidir. Çünkü savcı hakim değil. Bunlara hepimizin dikkat etmesi gerekir. Yolsuzlukların üstü kapanırsa toplumu çürütür. Üstüne gitmek gerekir. Eğer bir ülkede güven zedelenirse şu ülkeye yapılacak en büyük zarar olur.

TIR TÜRKMENLERE YARDIM GÖTÜRÜYOR DEDİLER

Suriye’deki Türkmenlere yardım yapmak bizim borcumuzdur. TIR meselesini sordum, Suriye’deki Türkmenlere yardım götüren bir araç olduğunu söylediler.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Benim bu konuyla ilgili bir şey söylemem doğru olmaz. Şu anda bununla ilgili herhangi bir risk çıkması söz konusu değildir. Bu memleket hepimizin. Kıymetini bilmeniz lazım. O bir ufuktur. Bu yıl seçimler olacak, genel seçimler olacak. Türkiye’nin bütün bunları gayet düzgün bir şekilde geçireceğini umuyorum.