Gündem Gizli açlığın dünyaya maliyeti 3 trilyon dolar

Gizli açlığın dünyaya maliyeti 3 trilyon dolar

Paylaş
Gizli açlığın dünyaya maliyeti 3 trilyon dolar

Yetersiz, dengesiz veya aşırı beslenme durumunda ortaya çıkan ‘gizli açlık’la mücadele için bütün dünyada yaklaşık 3 trilyon dolar harcanıyor

Yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerde vitamin, demir, çinko, iyot, selenyum, eser elementler ve diğer çok önemli mikro besinlerin eksikliğiyle ortaya çıkan ‘gizli açlık’ özellikle çocuklar ve kadınları etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl, 5 yaş altı 7 milyon çocuk, gizli açlık sebebiyle hayatını kaybediyor.

Türkiye’de ise 5 yaş altı her 10 çocuktan 1’i bodur kalırken; bunların yüzde 4,1’inde aşırı zayıflık problemi yaşanıyor. Gizli açlık sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarının tedavisi ve önlenmesi için küresel gelirlerin yüzde 3’ü yani tüm dünyada yaklaşık 3 trilyon dolar harcanıyor. 2013’ten bu yana gizli açlığa dikkat çekmek için Hohenheim Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası Gizli Açlık Kongresi’nin üçüncüsü, tüm paydaşların katılımıyla 20-22 Mart arasında Stuttgart’ta yapıldı.

Almanya’da düzenlenen kongreyi Türkiye’den izleyen tek kurum ise Sabri Ülker Vakfı oldu. Vakıf, kongre kapsamında düzenlenen toplantıda beslenme sorunlarıyla mücadelede yeni dönem dijital uygulamaların oynadığı role dikkat çekti. Hohenheim Üniversitesi’nin geliştirdiği ve Sabri Ülker Vakfı tarafından “Dengeli Beslenme Testi” adıyla Türkiye’ye uyarlanan Self Check uygulaması ile binin üzerinde kişinin beslenme profilini çıkardıklarını kaydeden Sabri Ülker Vakfı Genel Müdiresi Begüm Mutuş, Türk toplumunun temel sorunları arasında fiziksel aktivite eksikliğinin öne çıktığını vurguladı.


1 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI


Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler de, 2011’den beri Vakıf ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürüttükleri proje ile şu ana kadar 500 okul, 1 milyon 7-9 yaş grubu çocuk, öğretmen ve ebeveyne ulaştıklarını söyledi.


Sabri Ülker Vakfı Beslenme haritamızı çıkardı


Sabri Ülker Vakfının Türk toplumunun beslenme alışkanlıklarını belirleme hedefiyle hazırladığı Dengeli Beslenme Testi’nin sonuçları da kongrede açıklandı. Sonuçlara göre Türkiye’de; - Her 10 kişiden sadece 3’ü her gün meyve tüketme alışkanlığına sahip. - Her 4 kişiden yalnızca 1’i, günde 1 defa çiğ veya pişmiş sebze tüketiyor. - Bireylerin yalnızca yüzde 17’si günde 1 kere tam tahıllı ekmek tüketiyor. - Haftada 1 saatten az fiziksel aktiviteye katılanların oranı yüzde 53,5. -Bireylerin yalnızca yüzde 19’u haftada 1-3 saat ve üzeri fiziksel aktivite yapıyor.