Bebeklik Göbek ve kasık fıtığı nasıl teşhis ediliyor?

Göbek ve kasık fıtığı nasıl teşhis ediliyor?

Paylaş
Göbek ve kasık fıtığı nasıl teşhis ediliyor?

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim Aksöyek, çocuklarda kasık-göbek fıtığı ameliyatlarını anlatıyor.

GÖBEK VE KASIK FITIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİYOR?

Haberin Devamı

Deneyimli ellerde fizik muayene ile tanı koymak mümkün. Şüpheli durumlarda ultrason gibi radyolojik tanı yöntemleri çok destekleyicidir. Ancak bazı çocuklarda fizik muayenede fıtık kesesinin ele gelmemesi, ultrason ile kanal açıklığının görülemediği durumlar da var. Çocuğun en yakın ve en değerli gözlemcisi olan annenin kasık bölgesinde ağlama ya da ıkınma esnasında gördüğü bir şişlik yakınması varsa, mutlaka kasık fıtığı vardır.

HER IKI FITIK TÜRÜ NASIL TEDAVI EDILIYOR?

Kasık fıtıklarında tanıyı koyduktan sonra çocuğun en uygun en kısa zamanda ameliyatını öneriyoruz. Bu durumu acil cerrahi girişim olarak da adlandırabiliriz. Çünkü fıtığın özellikle de 1 yaş altı bebeklerde ne zaman boğulacağını bilmeniz mümkün değil. Göbek fıtıklarında ise 2 yaşına kadar karın ön duvarının kapanması için beklemeyi öneriyoruz. Eğer 2 yaşına kadar kapanma tamamlanmaz ve açıklık devam ederse, ameliyat öneririz.

Haberin Devamı

AMELİYAT NASIL UYGULANIYOR?

Çocukluk çağı kasık fıtıklarında kapalı ameliyat altın standart değil. Açık ve kapalı ameliyatların deneyimli ellerde komplikasyonları (sorunları) arasında belirgin bir fark yok. En sık uyguladığımız tedavi günübirlik cerrahi girişimdir. Hasta, ameliyat günü sabahı hastaneye yatırılır, ameliyat sonrasında birkaç saat gözlenir, beslendikten sonra evine gönderilir. Açık ameliyat sedasyon (hafif uyku hali veren ilaç) ve kasık bölgesinin uyuşturulmasıyla yapılır. Kasıkta açılan 1-2 cm’lik kesiden fıtık sorunu çözülür.

AMELIYATA RAĞMEN TEKRARLAMA RISKI VAR MI?

Bu risk yüzde 1’in altında. Ancak acil koşullarda yapılan boğulmuş fıtık ameliyatlarında bu tekrarlama oranı yüzde20’lere kadar çıkıyor. Prematürelik,düşük doğum ağırlığı,1 yaş altı vakalarda tekrar riski normalin üstündedir

BAKIMI İHMAL ETMEYİN

❱❱ Ameliyat bölgesinin lokal bakım ve temizliği önemlidir. Ameliyat sonrası erken dönemde doktorunuzun bakım önerilerini yerine getirin. ❱❱ Çocuk fıtıklarının onarımında herhangi bir takviye, yama yapılmadığı için çocuğunuzun hareketlerinde kısıtlamaya gitmeniz gerekmiyor. Çocuğunuz zaten ağrı duyduğu yerde kendini kontrol edecektir. ❱❱ Çocuk cerrahisi ve çocuk anestezisinin gelişmediği dönemlerde kasık fıtıkları için kasık tamponları, göbek fıtıkları için de fıtığı madeni para ile kapatıp göbek etrafına sargı uygulamaları vardı. Kasık fıtıkları için tamponlar çok tehlikeli olduğu için kesinlikle uygulanmamalı. Aksi takdirde bağırsak sıkışmasına ve testisin kanlanmasının bozulmasına neden olabilir. ❱❱ Göbek fıtığındaki tampon ve sargı uygulamalarının ise hiçbir faydası yok. Kendi halinde bırakılan fıtıklar da aynı oranda 2 yaşına kadar kendiliğinden kapanıyor.

Haberin Devamı