Yaşam Göbeklitepe kazıları Bodrum'da anlatılacak

Göbeklitepe kazıları Bodrum'da anlatılacak

Paylaş
Göbeklitepe kazıları Bodrum'da anlatılacak

Göbeklitepe kazıları başlattıktan sonra hayatını kaybeden ünlü arkeolog Prof.Dr. Klaus Schmit’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmit, Bodrum’da vereceği konferansta Göbeklitepe’yi anlatacak

Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’de, 1995 yılında Prof.Dr. Klaus Schmit tarafından başlatılan kazılarda en eskisi M.Ö. 12 binli yıllara kadar ulaşan 20 tapınak bulundu.

Göbeklitepe’deki kazıları sürdüren Prof.Dr. Klaus Schmit’in eşi arkeolog Çiğdem Köksal Schmit, 22 Kasım saat 17.00’de Oasis Nurol Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda Bodrumlular ve tarihseverlerle buluşacak.

TARİHİNİ ÖĞRENMEK İSTEYENLERE KAÇIRILMAYACAK BİR FIRSAT

Konferansın kaçırılmayacak derecede önemli olduğunu ve 14 bin yıllık tarihi Göbeklitepe’nin, göremeyenlere anlatılacağını belirten profesyonel tur rehberi ve arkeolog Canan Küçükeren, "Günümüzden 14 bin yıl öncesine kadar uzanan, Stonehenge’den en az 6000, Mısır Piramitlerinden ise 8000 yıl öncesine kadar giden bu medeniyet, sadece Anadolu tarihini değil, dünya tarihini de değiştirdi. Anadolu arkeolojisine yepyeni boyutlar kattı. Göbeklitepe’de dairesel formdaki tapınakların en önemlisi 'D' Tapınağı. Bu tapınaklarda genellikle T biçimli dikili taşlar ve üzerlerinde muhteşem bir şekilde kabartma olarak işlenmiş akrep, tilki, boğa, yılan, aslan, yaban domuzu,turna gibi hayvan sembolleri betimlenmiş. Ayrıca bulunan heykeller de buradaki medeniyetin görkemini göz önüne seriyor.Bu konferans Anadolu’nun tarihini öğrenmek açısından kaçırılmayacak bir fırsat diye düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı