Dünya Göçmen faciası: 300 ölü

Göçmen faciası: 300 ölü

Paylaş
Göçmen faciası: 300 ölü

Libya'dan İtalya'ya kaçak göçmen taşımak için geçen hafta sonu yola çıkan ve Akdeniz'de batan tekne sayısının dört, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 300 civarında olduğu bildirildi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Güney Avrupa Sözcüsü Carlotta Sami, Akdeniz’de Sicilya Kanalı olarak adlandırılan bölgede dört göçmen teknesinin battığını, teknelerden birinin halen kayıp olduğunu, ölü sayısının ise 300 civarında bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da Akdeniz’de yaşanan son göçmen faciasına yönelik bilgileri güncelleyen Sami, cumartesi günü Libya’dan İtalya’ya doğru hareket eden 4 küçük göçmen teknesinden birinin halen kayıp olduğunu belirtti. Sami, ölü sayısını en az 300 olarak verdi. Bugün daha önce yapılan açıklamalarda ölü sayısı 203 civarında verilmişti.

BMMYK Cenevre Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada da Akdeniz’de alabora olduğu düşünülen dört teknedeki göçmenlerden kaybolanların sayısının 300’ü bulduğu ifade edildi. İtalya’ya ulaşmak üzere Libya’dan yola çıkan göçmenlerin çoğunun Sahra altı ülkelerinden olduğunu belirtilen açıklamada, Akdeniz’deki kurtarma çalışmalarının yetersiz olmasından endişe duyulduğu vurguladı.

Haberin Devamı

BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel de "Bu trajedi, güvenlik peşinde koşan ama denizin acımasızlığına bırakılmış insanların nasıl hayatlarını yitirdiğini hatırlatan bir trajedi. Avrupa, bu duruma geç ve yetersiz müdahale ile cevap veremez" ifadesini kullandı.

BMMYK Sözcüsü Babar Baloch da AA’ya yaptığı açıklamada, kurtarılan göçmenlerle konuştuklarını ve kayıp sayısının zaman geçtikçe artmaya devam ettiğini söyledi. Baloch, "Kurtarılanlar şok geçirmiş durumda. Bu büyük bir trajedi ve bu insanlar tamamen çaresiz. Şu ana kadar en az 100 göçmen kurtarıldı. Teknelerde 300’den fazla göçmen olduğu anlaşılıyor" dedi.

Geçen sene 218 bin göçmen Akdeniz’i geçerek Avrupa’ya ulaştı. BMMYK, bu göçün 2015’te de devam edeceği uyarısında bulunmuştu.

AA