Dünya Göçmenler Akdeniz'de çaresiz, AB'de kavga büyük

Göçmenler Akdeniz'de çaresiz, AB'de kavga büyük

Paylaş
Göçmenler Akdeniz'de çaresiz, AB'de kavga büyük

İtalya'nın limanlarını kapattığı 629 göçmeni taşıyan yardım gemileri, 4 günlük zorlu bir yolculukla 1500 km uzaktaki Valencia'ya gidiyor. Bu yüzden Fransa ile İtalya arasında diplomatik kriz çıkarken İspanya AB'nin göçmen sorunu karşısında 'devekuşu' politikasını bırakması uyarısını yaptı

Akdeniz üzerinden gelen göçmenlerden çoğu Afrikalı 5 yılda 640 bin göçmen kabul eden İtalya'da buna karşı gelişen toplumsal tepkiyle iktidara gelen popülist-aşırı sağcı koalisyon hükümeti, Avrupa Birliği'nin göçmen politikalarını zorluyor.

Haberin Devamı

Libya açıklarından 629 göçmeni kurtaran Fransız yardım gemisine İtalyan 5 Yıldız-Lig hükümetinin limanları kapatması üzerine İspanya'daki yeni merkez solcu hükümetin Valencia limanını açmasıyla sorun çözülmedi.

Bir İtalyan yardım örgütünün de iki gemi gönderip Aquarius isimli gemideki göçmenlerin bir kısmını almasıyla dün gece Valencia'ya doğru yola çıkıldı. Ama bu arada AB'de kavga başladı.

SALVINI: AB'Yİ ZORLUYORUZ

Akdeniz'de çoluk çocuk mahsur kalan 629 göçmene kapıları kapayıp üzerine ''ZAFER'' diye tweet atan Lig lideri ve yeni İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, kararı ''Amaç, diğer Avrupa devletlerini bu yükü kaldırmak için omuz vermeye zorlamak'' diye savundu.

MACRON'DAN İTALYA'YA 'YASADIŞILIK' UYARISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise kabine toplantısında ''Bu dramatik insani durum karşısında İtalyan hükümetinin takındığı tavırda bir miktar sorumsuzluk ve umursamazlık var. Uluslararası yasalara göre göçmenleri İtalya'nın alması gerekir. İtalya uluslararası yasalara uymayarak AB içinde bir emsal yaratmamalı'' dedi.

Haberin Devamı

'MİDE BULANDIRICI'

Başbakan Edouard Philippe de uluslararası yükümlülükler gereği İtalya'nın göçmenleri reddetme hakkının olmadığını söylerken Macron'un partisinin sözcüsü Gabriel Attal ''İtalya'nın aldığı pozisyon midemi bulandırıyor'' çıkışını yaptı.

İTALYA BAŞBAKANI: FRANSIZ İKİYÜZLÜLÜĞÜ

Bunun üzerine İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ''Fransa, gerçekten olan bitenlerden bihaber. Konu göçmenler olunca sırtlarını çevirmeyi tercih eden ülkelerin ikiyüzlülükle ders vermelerini kabul edemeyiz'' açıklamasını yaptı. Ulaştırma Bakanı Danilo Toninelli ''Kimse İtalya'yı ya da hükümetini insanlıkdışı, yabancı düşmanı diye etiketlemeye cüret etmesin'' dedi.

FRANSIZ ELÇİ, İTALYA DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Roma Paris'le söz düellosunu bir üst düzeye de taşıdı. Fransa'nın Roma Büyükelçisi İtalya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak hükümetinin açıklamaları sebebiyle uyarıldı.

SALVINI FRANSA'YA ALMAYA SÖZ VERDİĞİ 9.816 GÖÇMENİ HATIRLATTI

Ardından Salvini'den yeni bir açıklama geldi. Fransa'nın 2015 tarihli AB'nin göçmen paylaşım anlaşması uyarınca alması gereken İtalya sınırındaki 10 bin göçmene sırtını çevirdiğini, 9.816 göçmen almayı kabul etmesine rağmen 3 yılda sadece 640'ını aldığını duyuran İtalya İçişleri Bakanı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

''O yüzden Cumhurbaşkanı Macron'u laf yarıştırmayı bırakıp icraata geçmeye ve cömertlik işareti olarak yarın 9816 kişiyi vaat ettiği gibi Fransa'ya kabul etmeye çağırıyorum.''

ORBAN'DAN ROMA'YA DESTEK

AB'nin göçmen karşıtı liderlerinden olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'dan İtalya'daki 'değişim hükümetine' alkış geldi: ''Yıllardır karasularının korunamayacağını işittik, bunu duymak öyle kasvet vericiydi ki. Ama artık İtalya yetkisini, iradesini geri kazandı.''

SİCİLYA'YA 937 GÖÇMEN DAHA GELDİ

Ama bu arada bir İtalyan sahil güvenlik gemisi, Libya'nın kuzeyinden kurtardığı 937 göçmeni Sicilya'ya getirdi.

MADRİD: SADECE BİR KERELİK JESTTİ

İspanya'da muhafazakar-sağcı hükümeti düşüren Sosyalist Parti'nin (PSOE) kurduğu yeni hükümetin Dışişleri Bakanı Josep Borrell de 629 göçmeni getiren yardım gemilerine Valencia limanını açmalarının sadece sembolik bir eylem olduğu, AB'nin göçmen/sığınmacı sorunu karşısında devekuşu gibi kafasını kuma gömme politikasını bırakması gerektiği, bunun artık böyle gitmeyeceği uyarısını yaptı.

'YUMRUĞU MASAYA VURUYORUZ'

''Bu müşterek bir sorundur ve müşterek şekilde çözülmelidir'' vurgusunu yapan Borrell, haziran sonunda yapılacak AB zirvesinde göçmen ve sığınmacı sorununa somut çözümler üretilmesi için hükümet olarak yumruğu masaya vurduklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

VALENCIA'YA CUMARTESİ ULAŞACAK GÖÇMENLERİN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

Libya açıklarından cumartesi günü kurtarılan ve dün gece gelen iki gemiye paylaştırılarak üç gemi halinde 1500 km uzaktaki Valencia'ya doğru yola çıkan göçmenleri can pazarı, açlık-susuzluk ve yorgunluğun üzerine Akdeniz'deki fırtınalı havada 4 günlük yolculuk daha bekliyor.

Meriç Nehri'ni geçip Yunanistan'a ulaşan Suriyeli sığınmacıları Yunan polisi kamyonlarla kamplara taşıyor.

LİBYA AÇIKLARINDA TEK KURTARMA GEMİSİ KALDI

Sorunlar bununla kalmıyor. Aquarius, Akdeniz'deki en büyük kurtarma gemisi. Valencia'ya gidip gelmesi 10 gün alacak Aquarius'un Libya açıklarından uzaklaşmasıyla Sea Watch 3 bölgede tek kurtarma gemisi olarak kaldı. Meydanı boş bulan insan kaçakçılarına da gün doğdu. Amerikan donanmasına ait gemilerden Trenton, salı günü batan bir bottan 41 kişiyi kurtardığını ve 12 ölüye ulaştığını duyurdu.

Haberin Devamı

Sputnik Türkiye