Bilim - Teknoloji Google, Fransız basını ile telif konusunda anlaştı
Paylaş
Google, Fransız basını ile telif konusunda anlaştı

Arama motoru Google, Fransa'da 300 basın kuruluşunu temsil eden basın derneğiyle, içeriklerini kullanmak için telif hakkı ödeyeceğine dair anlaşma imzaladı.

Google, bir Fransız yayıncı derneğiyle, içeriklerinin kullanılması için telif ödeyeceğine dair anlaşma imzaladı. Anlaşmaya, 2019 yılında Avrupa Birliği'nde yapılan telif hakkı düzenlemesi kapsamında aylarca süren müzakereler sonucunda varıldı.

Haberin Devamı

Google, daha önce ödeme yapmaktan kaçınmak için, ödeme talep eden Fransız yayıncıların içeriklerini göstermemeye başlamıştı. Fransa'daki yaklaşık 300 siyasi ve genel basını temsil eden L'Alliance de la Presse d'Information Générale (APIG) derneği anlaşmayı sosyal medya üzerinden duyurdu.

L'Alliance başkanı Pierre Louette yaptığı açıklamada, "Uzun aylar süren müzakerelerden sonra, bu anlaşma komşu basın haklarının etkin bir şekilde tanınmasını gösteren önemli bir kilometre taşıdır. Yayıncılar ve çevrimiçi yayınlarının kullanımı için alınacak ücretlerin başlangıcı" dedi.

Google ayrıca, Fransız yayıncılarla aylarca süren görüşmelerin ardından "İleriye doğru atılan büyük bir adım" diyerek anlaşmayı anlatan bir blog yazısı da yayınladı.

Haberin Devamı

Fransa, geçtiğimiz ay Google'a, şirketin ülkenin veri koruma yasasını ihlal etmesi sebebiyle, 100 milyon dolar para cezası kesmişti.