Bilim - Teknoloji Google'a Android kullanıcılarının konum verilerini izlediği gerekçesiyle dava açıldı
Paylaş
Google'a Android kullanıcılarının konum verilerini izlediği gerekçesiyle dava açıldı

ABD'de Arizona Başsavcısı olan Mark Brnovich, Android kullanıcılarının konumunu rızası olmadan, hatta konum izleme özellikleri manuel olarak devre dışı bırakıldığında bile yasa dışı bir şekilde izlediği iddiasıyla Google'a dava açtı. Onur Binay/posta.com.tr

Arizona Başsavcısı olan Mark Brnovich, Google'ın konum izlemeyi devre dışı bıraktıktan sonra bile, hava durumu, arama motoru ve Chrome tarayıcısı üzerinden yapılan aramalar aracılığıyla konum izlemeyi arka planda tuttuğunu iddia etti. Kullanıcılar, Android sistem ayarlarından sistem düzeyinde izlemeyi kapattığında dahi Google, konum verilerini gizlice almayı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Google’a karşı geçmişte de benzer suçlamalarda bulunuldu. Şirket, konum verilerini otomatik olarak silmeyi kolaylaştırmak ve kişinin rızası olmadan bunu yapan üçüncü taraf uygulamalarını kırmak gibi önlemlerle gizlilik endişelerine yıllar içinde yanıt verdi.

Google ihlal başına 10 bin dolar ödeyebilir

Brnovich, Google'ın bu konum verilerini kullanarak Arizona sakinlerine sunduğu reklamlardan elde ettiği gelirleri geri ödemesini talep etti. Arizona'nın sahtecilikle mücadele yasalarının Google'ı ihlal başına 10 bin dolar ödemeye mahkum edebileceği konuşuluyor.

Bir Google sözcüsü açılan dava hakkında, "Başsavcı ve avukatları hizmetlerimizi yanlış tanımlamış gibi görünüyor. Ürünlerimize her zaman gizlilik özellikleri ekledik ve konum verileri için sağlam kontroller sağladık. İddialara açıklık getirmek için sabırsızlanıyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Google ve YouTube’a ek diğer büyük teknoloji şirketleri, Avrupa Birliği'ne son 10 yılda milyarlarca dolar para cezası ödedi. Gizlilik uygulamalarının ardından şirket yine de yasal bataklıkla karşı karşıya.

Bronovich ise verdiği röportajda, "Çok parası olan insanlar veya şirketler, bir noktada yapmak istedikleri her şeyi yapabileceklerini düşünüyorlar ve kendilerini yasaların üstünde görüyorlar. Google'dan Arizona'nın tüketici sahtekarlığı yasası olduğu mesajını almasını istedim. Dünyanın en yenilikçi şirketi olabilirler, ancak bu yasaların üstünde oldukları anlamına gelmez." dedi.