Bilim - Teknoloji Google'dan Reader'a ölümcül darbe!
Paylaş
Google'dan Reader'a ölümcül darbe!

Google bu kez oldukça kalın bir dalını budadı ve bu dev hizmeti öldürdüğünü resmen açıkladı!

Google, "bahar temizliği" sırasında popüler RSS/haber okuma hizmeti Google Reader'ı kapatacağını açıkladı. Son zamanlarda Google'ın kapattığı en önemli hizmetlerden biri olan Reader, çok sayıda kullanıcının alternatiflere yönelmesine neden olacak gibi görünüyor. Arama devi, daha önce de Reader'ın bazı sosyal özelliklerini kapatacağını açıklarak onu kapatma niyetini belli etmişti.

Haberin Devamı

Google Reader'ı çalıştırdığınızda hizmetin görevinin 1 Temmuz 2013'te sona ereceğini görebiliyorsunuz. Şirketin Reader'ın yerini dolduracak benzer bir hizmet verip vermeyeceği konusunda şimdilik bir bilgi yok. İşte Reader'a isabet eden balta hakkındaki resmi açıklama:

"Google Reader'ı 2005'te, kullanıcıların sevdikleri web sitelerini keşfetmeleri ve takip etmeleri için açtık. Ürünün sadık bir kullanıcı kitlesi olsa da yıllar içinde bu sayı azaldı. Dolayısıyla 1 Temmuz 2013'te Google Reader'ı kapatıyoruz. RSS alternatifleriyle ilgilenen kullanıcılar ve geliştiriciler, üyelikler dahil tüm verilerini önümüzdeki dört ay içinde Google Takeout ile dışa aktarabilirler."

Dolayısıyla Reader'ın öldürülmesindeki nedenin "kullanıcı sayısının azalması" görünüyor.

Haberin Devamı

Kapatılma haberi Twitter'da ve internette yankı uyandırırken birçok kullanıcı, kapatılmaya karşı çıkıyor. Dahası ve bazı Google Reader alternatifleri, haberimizin ikinci sayfasında!


Google Reader'ın bir alternatifi var mı?

Web hizmetleri bize her yerden, her cihazdan rahatça kullanılabilme gibi inanılmaz bir işlev sunuyor. Ancak masaüstü yazılımlara göre bir dezavantajları da var: Google Reader gibi kapatılabiliyorlar ve bu durumda başka bir hizmete/yazılıma geçmekten başka çareniz kalmıyor.

Reader'ın kapatılması en çok blog yazarlarını, editörleri ve farklı kaynaklardan haberleri yakından takip edenleri üzecek. Reader'ın web sürümünün yanı sıra haliyle Android uygulaması (ve onu temel alan üçüncü parti uygulamala) da kapanacak.

Ancak Reader'ın kapanması RSS meraklıları için tabi ki dünyanın sonu değil. Google Reader yerine kullanabileceğiniz NetVibes,sBlur, Feedly gibi bulut çözümlerinin yanında FeedDemon, Reeder gibi harika geleneksel masaüstü yazılımları da var.

Üçüncü parti hizmetlerin yayında dileyen mobil kullanıcılar, Google'ın diğer bir haber okuma hizmeti olan Currents'dan faydalanabilirler.

Resimlerle: Hayrete düşüren Google Maps görüntüleri

Kaynak: CHIP Online