Bilim - Teknoloji Google’dan Rekabet Kurulu’nun kararı hakkında açıklama geldi
Paylaş
Google’dan Rekabet Kurulu’nun kararı hakkında açıklama geldi

Rekabet Kurulu, Google arama motoruna pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanarak haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle 296 milyon lira ceza kesti. Google’dan ise konu hakkında açıklama geldi.

Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.’ten oluşan Google’ın genel arama hizmetleri pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanarak kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerini rakiplerini dışlayacak şekilde öne çıkardığı iddiasıyla ilgili soruşturma tamamlandı.

Haberin Devamı

Nisan’da yapılan Rekabet Kurulu toplantısında Google’ın genel arama hizmetleri pazarında hakim durumda olduğu vurgulandı.

Bununla birlikte şirketin kendi yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında konum ve gösterim olarak rakiplerine kıyasla avantaj sağlayarak ve rakip yerel arama sitelerinin Local Unit’e girişine engel olarak rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırdığı vurgulandı.

Google’ın yerel arama hizmetleri ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmeti pazarlarındaki rekabetin bozulmasına yol açmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği tespit edildi.

Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti., Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc.’e 296 milyon TL (296.084.899,49 TL) idari para cezası verilmesine karar verildi.

Haberin Devamı

Google’dan konu hakkında yapılan açıklama şu şekilde:

"Seyahat veya yerel hizmetler özelinde aramalar söz konusu olduğunda, kullanıcıların başka bir web sayfasına verilen sadece bir linkten ziyade kendilerine yardımcı olacak bilgileri almak istediği, yapılan testlerde de tutarlı şekilde ortaya konuyor. Biz de, bu nedenle bilgi gösteriminin rezervasyon seçenekleri, haritalar, fiyatlar veya fotoğrafları içeren yeni yollarını geliştirdik. Bu gibi ilgili sonuçların sunulması, daha fazla seçenek ve rekabet yaratırken, bir yandan da web’deki sitelere ve işletmelere her gün milyarlarca ücretsiz ziyaretin gerçekleşmesini mümkün kılıyor. Kararı inceleyip her zamanki yapıcı yaklaşımımızı sürdürerek Rekabet Kurumu ile çalışmaya devam edeceğiz."