Yaşam 'Görünmezlik pelerini' için ilk önemli adım

'Görünmezlik pelerini' için ilk önemli adım

Paylaş
'Görünmezlik pelerini' için ilk önemli adım

Bilim ve teknoloji insan aklını zorlayacak şekilde hızlı gelişiyor. Hayatımıza hızla giren ama bilim kurgu filmlerini anımsatan yeni bir gelişme, 'görünmezlik pelerini'

ABD’li bilim insanları, nesneleri görünmez kılacak bir pelerin üretmek için ilk önemli adımı attı. Texas Üniversitesi araştırmacıları, aşırı ince ‘meta-screen’ kullanarak 3D bir nesneyi mikrodalgalara karşı görünmez kılmayı başardı. Ancak aynı başarı, henüz görünür ışığa karşı elde edilemedi.

Haberin Devamı

Science Daily sitesinin verdiği bilgiye göre, ‘meta-screen’, 2008 yılında Toronto Üniversitesi araştırmacıları tarafından keşfedildi. Materyal, ışığı, fotonların dalga boylarından daha küçük noktalara odaklıyor.

Dünyadaki ilk dalga boyu altı odaklama tekniği olan ‘meta-screen’, her türlü dalga boyuna ölçeklenebilme özelliğine sahip. Böylece, tıbbi tetkiklerde kullanılan radyo dalgalarından, optik mikroskopi için kullanılan ışıklara kadar, görüntüleme ve algılama cihazları için eşi benzeri olmayan ölçüde çözünülürlük ve esneklik kazandırıyor.

GÖRÜNMEZLİK TEKNOLOJİSİ GELİŞİYOR

Duke Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada, 7,5 santimetre uzunluğundaki bir çubuk, meta-materyaller kullanılarak mikrodalga radyasyonuna karşı görünmez hale getirilmişti. Araştırmacılar, bu etkiyi ortaya çıkarabilmek için elmas-şeklinde bir cihaz kullanmıştı.

Haberin Devamı

Discovery News’in haberine göre, meta-materyaller ışığı, sesi ve diğer dalgaları doğal olmayan yollarla bükebiliyor. Texas Üniversitesi’nde yapılan yeni deneyde, 18 santimetre uzunluğundaki silindir çubuk, son derece ince bakır bandın, balık ağı şeklindeki esnek polikarbonat filme tutturulmasıyla üretilen örtüyle mikro dalgalardan gizlendi.

NTV