Beden Sağlığı Göz içi lenslerle ile hem katarakta hem de astigmata veda edin (Dünya Görme Günü)

Göz içi lenslerle ile hem katarakta hem de astigmata veda edin (Dünya Görme Günü)

Paylaş
Göz içi lenslerle ile hem katarakta hem de astigmata veda edin (Dünya Görme Günü)

Önlenebilir körlük ve görme kusurlarına dikkat çekmek için her yıl ekim ayının ikinci perşembesi kutlanan Dünya Görme Günü kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantılarının dördüncüsü İstanbul’da gerçekleştirildi. Dünya Görme Günü’ne özel düzenlenen etkinliğin bu seneki başlığı “Sizin Gözünüzden: Katarakt Cerrahisinde Astigmat Yönetimi” oldu. Düzenlenen toplantıda Türkiye Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Osman Şevki Arslan gerçekleştirdiği sunum ile katılımcıları bilgilendirdi

Dünya Görme Günü’ne özel bu yıl dördüncü kez düzenlenen "Sizin Gözünüzden: Katarakt Cerrahisinde Astigmat Yönetimi" başlıklı toplantı İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda katılımcılar ile katarakt cerrahisinde diğer görme kusurlarının da tedavisi hakkında bilgi paylaşıldı.

Haberin Devamı

Toplantıda göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinden kaynaklı hastalıkların en çok görülenleri olan katarakt ve astigmatizma hakkında bilgi veren Prof.Dr. Osman Şevki Arslan; kataraktın dünyada körlük nedenleri arasında birinci sırada olduğunu ve astigmatizmanın da göz yüzeyinin düzensizleşmesine bağlı olarak geliştiğini belirtti.

DOĞRU MÜDAHALE İLE GÖZLÜKSÜZ HAYAT MÜMKÜN

Dünyada körlük nedenleri arasında birinci sırada yer alan ve her yıl 25 milyon kişide oluşan katarakt, dünyadaki körlüklerin yaklaşık yüzde 50’sinin nedeni olarak kabul ediliyor. Katarakt teşhisi konulan hastaların yüzde 40’ında astigmatik kırma kusuruna rastlanıyor. Kataraktın tedavisi yapılırken diğer görme kusurlarının da tedavisi gerçekleştirilebiliyor. Torik astigmatlı göz içi lens ile katarakt ile birlikte astigmat da ortadan kalkıyor ve kişileri gözlüksüz bir hayat bekliyor.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE BATI İLE AYNI DÜZEYDE'

Katarakt operasyonu öncesi hastaları astigmatları ve tedavi seçenekleri ile ilgili doktorlarına danışmaları konusunda uyaran Prof.Dr. Osman Şevki Arslan, astigmatı da düzeltebilen torik göz içi mercek konusunda hastaların bilinçlenmesinin ameliyattan sonra gözlükten tamamen kurtulmak için önem arz ettiğini vurguladı.

Prof.Dr. Osman Şevki Arslan konuşmasında “Dünyada tedavi edilebilir körlük sebeplerinin yaklaşık yarısını katarakt olguları teşkil ediyor. Türkiye'de de katarakt hastalarının ameliyat edilme oranları yaklaşık on katlık bir artışla yıllık 450 bin ameliyat seviyesine ulaştı. Bu sadece sayısal anlamda bir artış olmayıp bilgi donanımı ve teknolojik açıdan da ülkemizin katarakt ameliyatları açısından Batı ile aynı düzeyde ilerlediğini gösteriyor. Aynı zamanda astigmatik kusurların da torik göz içi mercekleri ile tedavi edilmesi ameliyat sonrası net görüşe çok büyük katkı sağlıyor ve hastalarımızın gözlük bağımlılığını büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Bunun da katarakt cerrahisi sırasında konulan göz içi merceğinin uygun şekilde seçilmesi ile çözülebildiğini vurgulamak gerekiyor.

DÜNYADA 19 MİLYON ÇOCUK GÖRME ENGELLİ

Diğer taraftan vurgulanması gereken bir başka nokta da dünya genelinde 19 milyon çocuğumuzun görme engelli olduğudur. Özellikle ilk üç yaş içinde çocukluk çağı görme bozukluklarının tedavi edilmesi çok kritik bir öneme sahiptir. Zira bu yaştan sonra tembellik gelişmekte, göz hastalığı tedavi edilse de tembellik görmeyi kısıtlamaktadır. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı, TOD ve diğer STK’ların büyük bir iş birliği ile göz sağlığı taramaları yapmalarını çok önemli buluyoruz” dedi.

Haberin Devamı