Beden Sağlığı Gözde Becerikli'nin hayatını kaybettiği yumuşak doku kanseri nedir?

Gözde Becerikli'nin hayatını kaybettiği yumuşak doku kanseri nedir?

Paylaş
Gözde Becerikli'nin hayatını kaybettiği yumuşak doku kanseri nedir?

Geçen eylül ayında 10. kez kansere yakalanan Tasarımcı Emel Gözde Becerikli, hayatını kaybetmişti. Sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı çağrı herkesi duygulandırmış, binlerce kişi tarafından paylaşılmıştı. Peki yumuşak doku kanseri nedir?

Uzun süredir yumuşak doku kanseriyle mücadele eden ve sosyal medyadan "Yardım edin, son şansım yoksa öleceğim" diye yazan Emel Gözde Becerikli hayatını kaybetti. Emel Gözde Becerikli paylaşımında "46 kiloya düştüm, beslenemiyorum. Gün aşırı acildeyiz çaresi yok. Acil beni ameliyat edebilecek değerli bir genel cerrah arıyorum. Arkadaşlarım son şansım bu, yoksa öleceğim" demişti. Bu paylaşımı üzerine "Gözde'yi Yaşatalım" kampanyası başlatılmış, Demet Akalın ve Didem Soydan gibi isimlerden de destek gelmişti ancak Gözde Becerikli maalesef yaşam savaşını kaybetti.



Peki Emel Gözde Becerikli'nin yakalandığı yumuşak doku kanseri nedir? Yumuşak doku kanserinin belirtileri nelerdir? Yumuşak doku kanserinin tedavisi var mı?

YUMUŞAK DOKU KANSERİ (SARKOMA) NEDİR?

Sarkom Yunancada “etin büyümesi” anlamındaki sözcükten geliyor.Yumuşak doku sarkomları, vücutta yumuşak dokularda baş gösteren kanserli (habis) tümörler. Yumuşak dokular, vücuttaki diğer yapıları birbirine bağlar, onları destekler ve çevreler. Sarkomalar, kemiklerde ve kıkırdak, adaleler, tendonlar (kiriş), yağ gibi organ veya dokuları çevreleyen, yumuşak bağdokusunda ve destekleyici (yardımcı) dokularda, bir de akciğerlerin, karnın, kalbin, merkezi sinir sisteminin ve kan damarlarının dış yüzeylerinde oluşuyor. Sarkomalar da katı, üç boyutlu ve habis tümörlerin en ender ve en ölümcüllerinden.

Yumuşak doku sarkomları yaygın değil. Erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık görülür ve zaman zaman çocuklar ile ergenlerde meydana gelir.

Yumuşak doku sarkomlarının çeşitli türleri olsa da genellikle benzer nitelikleri paylaşır, benzer semptomlara neden olur ve ameliyat, radyasyon terapisi veya kemoterapi ya da bunların bileşimi olarak benzer şekilde tedavi edilirler.

YUMUŞAK DOKU KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Yumuşak doku kanserinin olası belirti ve semptomları:

• Zayıflayan kemikler, bazen de kırılmalar

• Eklem şişmeleri ve hassaslığı (yakınında veya içindeki tümörler için)

• Yorgunluk

• Ateş

• Kilo kaybı

• Anemi

Yumuşak doku sarkomu vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Ancak en büyük yüzdesi (yaklaşık yarısı) kollar, bacaklar, eller ve ayaklarda oluşur. Yüzde 40′ı göğüs, sırt, kalça, omuzlar ve karında görülürken yaklaşık yüzde 10’u da baş ve boyunda bulunur. Yumuşak doku sarkomu ilk evrelerinde genellikle hiçbir belirti ve semptom göstermez. Tümör yumuşak dokuda büyüdükçe şişme ya da yumrulara sebep olabilir. Daha sonra sinirler ve adaleler üzerine baskı uygularsa ağrı yaratabilir.

Genetik geçiş, lenf sisteminin uzun süren yetmezliği, vinil klorit ve arsenik gibi kimyasallarla karşılaşma ve travmalar, hastalığa sebep olan faktörler arasında sayılabilir.

YUMUŞAK DOKU KANSERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tümör sıklıkla kollar ve bacaklara yerleştiği için ortopedik onkoloji uzmanının müdahale etmesi beklenmeli. Ancak baş-boyun, göğüs ve karın-pelvis içindeki ve komşuluğundaki tümörlerde; genel cerrahi, göğüs cerrahisi, plastik cerrahi ve damar cerrahisi uzmanlarının ekip çalışmasında önemli katkıları olur. Tümörün büyümesinin durdurulmasında radyoterapinin yararı önemli. Yumuşak doku tümörlerinin tedavisinde erken tanı, ekip çalışması ve ortopedik onkolojide deneyimli hekimlerle tedavi edilmesi büyük önem taşıyor.





Haberin Devamı