Beden Sağlığı Grip 'beyin zarı iltihabı'na dönüşebilir!

Grip 'beyin zarı iltihabı'na dönüşebilir!

Paylaş
Grip 'beyin zarı iltihabı'na dönüşebilir!

Son günlerde görülme sıklığı artan gribal enfeksiyonlar, uygun ilaç kullanımı ve istirahatle atlatılırken özellikle astım, kronik kalp, akciğer, böbrek, şeker ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için risk taşıyor. Gribe bağlı en sık zatürre, beyin iltihabı, menenjit ve nöbet gibi komplikasyonlar görülüyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, gribin "influenza" virüsünden kaynaklandığını belirterek virüsün genellikle hasta olan birisinden öksürük ya da aksırık yoluyla salınan havadaki minik damlacıklarla alındığını söyledi.

Haberin Devamı

Virüslü bir maddeye temas sonrasında da ağız, burun veya göz yolu ile bulaşabildiğinin de altını çizen İleri, gripte en iyi tedavinin istirahat edilmesi, bol sıvı alınması, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile solunum yolunu açan ilaçların kullanılması olduğunu anlattı. İleri, ilaçların şikayetlerin ilk 2 gününde başlandığında tedavi etkinliğinin arttığını bildirdi.

İleri, grip virüsünün burun, boğaz ve akciğerleri etkilediğini dile getirerek C tipli grip virüsünün hafif enfeksiyon şeklinde geçirilirken A ve B tiplerinin ciddi salgınlara yol açtığını ifade etti.

Grip virüslerinin üzerindeki proteinlerin mutasyonu sonucu virüslerin sürekli değiştiğini aktaran İleri, bu değişimin kişilerin bağışıklık sisteminden kaçarak hastalığa yol açtığını söyledi.

Haberin Devamı

İleri "Kişi virüsle infekte olur ve ona karşı antikor geliştirir. Virüs değiştikçe bu eski antikor etkili olamaz ve kişi tekrar hasta olur. Eski antikorlar, bu yeni hastalığa karşı kısmi koruma sağlayabilirler" dedi

ZATÜRRE VE MENENJİTE DİKKAT!

Prof. İleri, zaman içinde yüksek ateşin tekrar görülebildiğine işaret ederek "Grip, astım, solunum problemleri ve diğer kronik hastalıkların kötüleşmesine neden olabilir. Grip komplikasyonları açısından yüksek riskli grupta olanlar mutlaka sağlık kontrolünden geçmelidir" uyarısında bulundu.

Her yıl milyonlarca kişinin grip olduğunu, çoğunun 1-2 hafta içinde iyileştiğini; ancak binlerce kişide ise gribin pnömoni veya menenjite dönüşebildiğini vurgulayan İleri, bu kişilerin hastaneye yatırılıp tedavi olması gerektiğinin altını çizdi.

Herkeste gribe bağlı komplikasyonların gelişebileceğine işaret eden İleri, "65 yaş üstü hastalar, 2 yaş altı çocuklar, grip sezonu içinde 3 ay ve daha fazla gebelik süresi olan kadınlar, bakım evinde kalanlar, kronik kalp, akciğer veya böbrek hastaları, diyabetliler ve bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar, risk altındadır" dedi.

İleri, gripte en sık komplikasyonların pnömoni (zatürre), ensefalit (beyin iltihabı), menenjit ve nöbet geçirme şeklinde olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

AA