Ekonomi GSS prim borcuna af geliyor! Prim miktarı ne kadar olacak?

GSS prim borcuna af geliyor! Prim miktarı ne kadar olacak?

Paylaş
GSS prim borcuna af geliyor! Prim miktarı ne kadar olacak?

Genel Sağlık Sigortası borcu olan 4.2 milyon kişiye müjde. Yeni Torba Yasa ile borçlar silinecek, aylık ödenecek prim 53 lirayı geçmeyecek. 53 lira prim ödeyen sağlıktan yararlanacak

Türkiye’de 2012’de herkes Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) oldu ve prim ödeme zorunluluğu doğdu. Çalışmayan, geliri bulunmayan ve sigortalı yakını olmayanların gelir testi yaptırması şartı geldi. Test sonucuna göre, hane içerisindeki kişi başına gelir asgari ücretin 3’te 1’inden düşük olanların primlerini devlet üstlendi. Ancak kişi gelir testi yaptırmaz ise her ay adına prim borcu birikiyor.

8 MİLYARA ÇIKTI


Gelir testi yaptırmayanlar ise otomatik olarak GSS kapsamına alınıyor ve en yüksek tutardan prim borcu çıkarılıyordu. 2016’da çıkan afla binlerce lira borcu olan GSS’lilere borçlarını cezasız ödeme imkanı tanındı. Ancak bu imkandan çok az kişi yararlandı. GSS borcu olanların sayısı 4 milyonu, toplam borç tutarı ise 8 milyar lirayı buluyor. Meclis’e gelen Torba Yasa ile bu kişilere yeni bir af geliyor.

İşte detayları...

Meclis’teki tasarıda af söz konusu mu?

Evet, gelir testine hiç girmeyenler için af var. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa hiç teste girmeyenler 12 ay içinde bu testi yaptırarak yeni prim tutarını belirleyecek. Bu kişilerin geçmiş borçları silinecek. Bu durumdaki kişilerin borçlarının gecikme zamları ve cezaları da silinecek

Prim miktarı azaltılacak mı?

Tasarısında primin herkes için sabitlenmesi hükmü var. Bu tutar asgari ücretin brüt tutarının yüzde 3’ü olarak belirlenecek.

Prim miktarı ne kadar olacak?

Kanun tasarısı sonrası cebinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak kişiler için prim 53 TL’ye düşecek. Bu, bugün için en düşük prim miktarı olan 71 TL’nin bile altında.

Eski borçlara indirim var mı?

Tasarısı yasalaştıktan sonra sonra genel sağlık sigortası prim borcu olan kişilerin borçları da güncellenecek. İlgili aydaki prim borçları 53 TL’nin üzerinde ise bu borçlar 53 TL olarak güncellenecek.

12 AY SÜRE TANINACAK


Gelir testi yaptırmayan kaç kişi var?

Bunların borcu ne kadar? 4.2 milyon kişinin birikmiş yaklaşık 8 milyar lira borcu bulunuyor.

Ne kadar prim ödeniyordu?

Herhangi bir işte çalışmayan, anne-baba veya eşinden dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kişiler gelir seviyesine göre her ay 71, 213 ve 427 lira şeklinde 3 farklı prim ödüyordu

Haberin Devamı