Siyaset Guardian: Türkler ağır bir bedel ödeyebilir
Paylaş
Guardian: Türkler ağır bir bedel ödeyebilir

Britanya'nın önde gelen gazetelerinden The Guardian'ın bugünkü sayısında yer alan analizde, “Türkler, Erdoğan'ın vadettiği istikrar için ağır bir bedel ödeyebilir” denildi

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Simon Tisdall imzalı yorum özetle şöyle: “Erdoğan pazar günü, siyasi yaşamının en büyük kumarını oynadı ve kazandı. Ama Türkler, Erdoğan’ın sadece kendisine ve AKP’ye tam yetki verilmesiyle ulaşılabileceğini söylediği istikrar için ağır bir bedel ödeyebilir. Erdoğan’ın hoş olmayan mesajı ayrılık ve korkuya dayalıydı: Komşulardan, Kürtlerden, yabancılardan, mültecilerden Amerikalılardan, AB’den ve insanların birbirlerinden korku duymalarına dayalıydı.”

Haberin Devamı

'PUTİNVARİ İCRA YETKİSİNE SAHİP BAŞKANLIK'

Gazete, analize şöyle devam etti: “AKP, MHP’den destek alabilirse, anayasayı değiştirme ya da yeniden yazması için gerekli olan 330 milletvekili sayısına ulaşacak. Bu Erdoğan’ın potansiyel olarak en tartışmalı, en büyük arzusunu gerçekleştirebilmesi anlamına geliyor. Yani Putinvari, icra yetkisine sahip bir başkanlık.”

'GECENİN KAYBEDENİ HDP'YDİ'

Bundan sonraki süreçte Kürtlerle müzakerelerin de kritik bir noktada olduğunu vurgulayan The Guardian, şöyle devam etti:

“Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin seçim yenilgisinden sonra savaşı yeniden başlatmakla suçlandı. Şimdi avantajını kullanıp, PKK’ya ve müttefiklerine karşı daha sert önlemlere başvurabilir. Buna alternatif olarak yetkisini yenilemenin rahatlığı içinde geri çekilip ateşkesi ve birkaç yıl önce kendisinin başlattığı barış sürecini yeniden geri getirebilir. ABD ikinci seçenek için bastıracak. (…) HDP meclise girmeyi başarsa bile gecenin kaybedeniydi. Şimdi Kürtler, uzun bir belirsizlik dönemiyle karşıya.”

Haberin Devamı