Siyaset Gül: "Avrupa ileri görüşlülükten uzak"
Paylaş
Gül: "Avrupa ileri görüşlülükten uzak"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin üyeliğine karşı çıkan Avrupa Birliği liderlerinin üzücü ve ileri görüşlülükten yoksun olduklarını söyledi

İngiltere merkezli düşünce kuruluşu Chatham House tarafından 2010’un devlet adamı seçilen Gül, ödülünü almak için gittiği Londra’da yaptığı konuşmada, Ankara hükümetinin değişen dünyada Avrupa’ya katkı sağlayabileceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Gül, “AB, Türkiye’nin üyeliğiyle birlikte, hem politik hem de ekonomik anlamda çok daha güçlü bir kurum olacak… Bazı Avrupalı liderlerin önümüzdeki 20, 50 ve 70 yıllık süreçte geleceği tam olarak görememesi çok üzücü” dedi.

Cumhurbaşkanı aynı zamanda, “Bu ileri görüşlülükten yoksun tavrır AB’nin ekonomik gücünü tamamlama ve politikayla güvenlik konularında daha büyük sorumluluklar elde etmesi yolunda en büyük engelleri oluşturuyor” dedi.

"STRATEJİK ZORUNLULUK"

Gül ek olarak, uluslararası güçler dengesi Batı’dan Doğu’ya kaydığı için, Türkiye’nin 27 üyeli AB’ye girmesine izin verilmesinin “stratejik bir zorunluluk” olduğunu söyledi.

Gül’ün yorumları AB İlerleme Raporu’nda, Türkiye’nin üye olmak için en iyi şansının eski anayasada değişiklikler yapmak yerine bir anayasa oluşturmak olduğunun belirtilmesinin hemen ardından geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House Ödülü’nü yarın akşam gerçekleşecek gala yemeğinde Kraliçe Elizabeth’in elinden alacak.

Haberin Devamı

OXFORD'DA DA KONUŞACAK

Gül İngiltere ziyareti sırasında ayrıca Oxford Üniversitesi'nin davetlisi olarak bir konuşma da yapacak. Üniversitenin İslam Çalışmaları Enstitüsü'nün organize ettiği konuşmanın hakkında kamuoyuna pek bilgi verilmezken davetli sayısı sınırlı tutuldu. Ancak konuya yakın kaynaklar, Gül'ün konuşmasına katılım için ciddi bir bekleme listesi olduğunu belirtti.

(Hürriyet)