Siyaset Gül-Erdoğan çekişmesi AK Parti'yi bölebilir
Paylaş
Gül-Erdoğan çekişmesi AK Parti'yi bölebilir

Gül-Erdoğan çekişmesi AK Parti'yi bölebilir

İngiltere’nin saygın dergilerinden The Economist, son sayısında, ‘Aile kavgası’ başlığı altında yaptığı analizde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında adı konmamış bir mücadele olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

“Gül Erdoğan’a meydan okuyacak mı?” sorusuna yanıt aranan analizde AK Parti’nin kuruluş döneminden itibaren kamuoyunun gözünde Erdoğan’ın “karizmayı”, Gül’ün ise “sağduyuyu” temsil ettiği iddia edildi. Dergi, Dışişleri Bakanlığı döneminden itibaren Gül’ün dengeleyici rolüne vurgu yaptı.

‘5 YIL MI 7 YIL MI BİLMECESİ’

Yapılan son Anayasa değişiklikleri sonrasında Türkiye’de cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili bir belirsizliğin ortaya çıktığını vurgulayan The Economist, Gül’ün “Beş yılım mı var? Yedi mi? Ben de bilmiyorum.” sözlerine yer verdi. Meclis, 2007 yılında Gül’ün cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından, bir sonraki cumhurbaşkanının halk tarafından, 5 yıllık iki dönem seçilmesine imkan sağlayan değişikliğe gitmişti. Gül’ün bu değişikliklerden yararlanıp, yararlanmayacağı, Türkiye’de en önemli gündem maddelerinden biri.

Haberin Devamı

‘SIRA ERDOĞAN'DA’

Bu konudaki hukuki tartışmalarda siyasetin belirleyici olacağını iddia eden The Economist, AK Parti içerisindeki Gül kanadının cumhurbaşkanının bir dönem daha görev yapabileceğini savunduğunu, Erdoğan’a yakın isimlerin ise “Erdoğan, Gül’ün cumhurbaşkanlığını destekledi. Şimdi fedakarlık sırası Gül’de. Çankaya Köşkü’ne çıkma sırası Erdoğan’da” sözlerine vurgu yaptı.

Dergi, AK Parti içerisinde yaşanan tartışmanın partiyi önümüzdeki günlerde bölünmeye kadar götürebileceğini iddia etti.